Escaladarea conflictului dintre Israel și Hezbollah: Peste 270 de morți în Liban

Libanul a fost lovit luni, 23 septembrie, de una dintre cele mai devastatoare serii de bombardamente din istoria recentă a țării, atacuri lansate de forțele aeriene israeliene, potrivit Mediafax, care citează agenții de presă internaționale. Potrivit Ministerului Sănătății Publice libanez, atacurile au dus la moartea a cel puțin 274 de persoane, printre care se numără 21 de copii, 39 de femei și doi lucrători sanitari. Pe lângă bilanțul tragic al morților, peste 1.000 de persoane au fost rănite. Aceste bombardamente marchează cea mai sângeroasă zi din Liban de la sfârșitul războiului civil din 1990, evidențiind o creștere semnificativă a intensității ofensivei israeliene.

YouTube video

Avertisment pentru civilii libanezi și exodul din sud

În dimineața zilei de luni, armata israeliană a emis un avertisment către civilii libanezi care locuiesc în apropierea pozițiilor ocupate de Hezbollah, cerându-le să-și părăsească locuințele „de îndată”. Această solicitare a declanșat un exod masiv din sudul Libanului, iar drumurile care duc spre nord s-au umplut rapid de sute de familii care încercau să scape din calea violențelor. Pe ruta de coastă, traficul a fost paralizat din cauza numărului mare de vehicule care părăseau zonele afectate de atacurile aeriene.

Situația din Sidon, un oraș de coastă din sudul Libanului, a fost deosebit de dramatică. Imagini difuzate de presa internațională arată șiruri nesfârșite de vehicule blocate în trafic, în timp ce oamenii încercau cu disperare să scape din zonele bombardate.

Atacuri asupra Beirutului și ținte militare ale Hezbollah

Luni după-amiază, forțele aeriene israeliene au lansat un nou atac asupra Beirutului, vizând cartierele de sud ale capitalei, unde se află numeroase poziții ale Hezbollah. Surse de securitate au confirmat pentru Reuters că ținta principală a atacului a fost Ali Karaki, un lider important al grupării Hezbollah și șeful frontului de sud. Acesta este al doilea atac asupra capitalei libaneze în ultimele zile; vineri, un alt bombardament a ucis cel puțin 14 persoane, inclusiv doi lideri ai forțelor de elită Radwan, Ibrahim Aqil și Ahmed Wahbi.

Forțele israeliene au declarat că au atacat peste 800 de obiective în Liban doar în cursul dimineții de luni, concentrându-se pe poziții din sudul țării, inclusiv în Valea Bekaa și în apropierea graniței cu Siria. Avioanele de luptă israeliene au desfășurat o ofensivă majoră care, potrivit prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, are scopul de a „schimba echilibrul de putere în nord”.

„Am promis că vom schimba echilibrul de putere în nord, și exact asta facem acum”, a declarat Netanyahu, după o întâlnire cu ministrul apărării, Yoav Gallant, și șeful Statului Major al armatei, Herzl Halevi, în Tel Aviv.

Strategia psihologică a Israelului: apeluri și avertismente pe mobil

Pe lângă atacurile aeriene, Israelul a desfășurat o campanie de avertizare psihologică adresată populației libaneze. În cursul zilei de luni, zeci de mii de libanezi din sudul țării au primit mesaje telefonice automate de la armata israeliană, avertizându-i să evacueze locuințele considerate a fi folosite de Hezbollah pentru depozitarea de arme.

„Dacă vă aflați într-o clădire folosită de Hezbollah, trebuie să părăsiți localitatea și să nu reveniți până nu veți primi alte instrucțiuni”, se arată în mesajele primite de locuitorii din sudul Libanului, conform unei companii de telecomunicații libaneze. Această tactică amintește de strategia aplicată de Israel în Fâșia Gaza, unde civilii au fost avertizați să evacueze locuințele înainte de atacurile aeriene.

Pe platforma X (fostă Twitter), purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a emis și el mesaje în arabă, îndemnând civilii să plece din zonele periculoase: „Hezbollah vă minte și vă sacrifică. Gruparea spune că sunteți poporul lor, dar pare că rachetele și dronele lor sunt mai prețioase decât voi.”

Riposta Hezbollah și escaladarea tensiunilor

În replică la atacurile aeriene israeliene, Hezbollah a lansat zeci de rachete în nord-estul Israelului, însă, conform autorităților israeliene, nu au fost raportate victime. Unele proiective au lovit totuși pentru prima dată zone din Cisiordania, un teritoriu ocupat de Israel, unde trăiesc peste 500.000 de coloniști evrei. Această escaladare a intensificat tensiunile în regiune, iar videoclipuri distribuite pe rețelele sociale arată coloane de fum ridicându-se deasupra zonelor afectate din Cisiordania.

Atacurile recente din Liban vin după o săptămână de intensificare a violențelor în regiune. Potrivit unor surse, în primele zile ale săptămânii trecute, serviciile secrete israeliene (Mosad) ar fi fost implicate într-o operațiune care a dus la distrugerea unor echipamente de comunicații folosite de Hezbollah. În plus, vineri, un atac aerian israelian a ucis un comandant de rang înalt al grupării Hezbollah, Ibrahim Aqil, și alți zeci de membri ai organizației, provocând o ripostă dură din partea liderului Hezbollah, Hasan Nasralá, care a promis „un răspuns pe măsură”.

Reacția internațională și apelurile la calm

Misiunea de pace a ONU din Liban (FINUL) a emis un comunicat în care a avertizat că atacurile asupra civililor ar putea constitui crime de război și a cerut ambelor părți să reducă tensiunile și să revină la masa negocierilor diplomatice. „Atacurile împotriva populației civile pot constitui crime de război. Este urgentă necesitatea de a găsi o soluție diplomatică și de a reduce escaladarea violenței,” a declarat generalul spaniol Aroldo Lázaro, comandantul forțelor de pace ale ONU în Liban. El a menționat că se fac eforturi intense pentru a facilita un dialog între părțile implicate în conflict.

O altă criză umanitară

Pe măsură ce violențele continuă, Libanul se confruntă cu o criză umanitară tot mai gravă, mii de oameni fiind forțați să-și părăsească locuințele. Războiul dintre Israel și Hezbollah, declanșat inițial în Gaza, amenință acum stabilitatea întregii regiuni, iar perspectivele pentru o încetare a focului par, în acest moment, foarte îndepărtate.

Ultima oră