Echinocțiul de toamnă 2024: începe oficial toamna și zilele devin mai scurte

Duminică, 22 septembrie 2024, la ora 15:44 (ora României), are loc echinocțiul de toamnă, marcând sfârșitul oficial al verii și începutul toamnei astronomice.

Acest moment reprezintă punctul în care Soarele trece ecuatorul ceresc, iar ziua și noaptea devin aproape egale ca durată. De acum înainte, zilele vor deveni treptat mai scurte, iar nopțile mai lungi, până la solstițiul de iarnă, care va avea loc pe 21 decembrie.

Echinocțiul de toamnă este un fenomen astronomic ce are loc în fiecare an la sfârșitul lunii septembrie, atunci când longitudinea Soarelui atinge 180 de grade. În acest moment, lumina solară este distribuită aproape egal între cele două emisfere ale Pământului. Cu toate acestea, în regiunile polare, începe o perioadă unică: la Polul Nord începe noaptea polară, care va dura șase luni, în timp ce la Polul Sud începe ziua polară, ce va dura tot șase luni, scrie Digi24.

Deși echinocțiul marchează toamna astronomică, toamna meteorologică a început deja la 1 septembrie. Aceasta este definită pe baza anotimpurilor meteorologice, care împart anul în patru perioade egale, fiecare de câte trei luni, pentru a facilita prognoza meteo și statistici sezoniere.

După echinocțiul de toamnă, pe măsură ce ne îndreptăm către iarnă, durata zilei va continua să scadă. Următoarea schimbare majoră va fi trecerea la ora de iarnă, care în acest an se va face în noaptea de 26 spre 27 octombrie.

Ultima oră