ANRE obligă furnizorii să informeze clienții despre expirarea prețurilor plafonate

Furnizorii de energie vor fi obligați să informeze clienții despre expirarea prețurilor plafonate.

Un nou proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede că, începând cu 1 noiembrie, furnizorii de energie electrică vor fi obligați să informeze clienții că prețurile plafonate vor expira la 1 aprilie 2025. În plus, companiile trebuie să le explice consumatorilor cum își pot schimba furnizorii.

Criticile nu au întârziat să apară. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a comentat că această măsură este ineficientă și că ANRE se spală pe mâini, mutând responsabilitatea informării asupra furnizorilor. „Să pui furnizorii să informeze consumatorii este ca și cum ai pune lupul paznic la oi”, a declarat Chisăliță, relatează Hotnews.

Proiectul obligă furnizorii să comunice lunar clienților despre expirarea plafonării prețurilor și să le explice care va fi noul tarif. De asemenea, aceștia trebuie să arate cum pot compara ofertele din piață. Criticile continuă, subliniind că toate costurile generate de această informare se vor regăsi în facturile consumatorilor.

ANRE este responsabilă prin lege să informeze consumatorii, dar se pare că a decis să delege această obligație furnizorilor, ceea ce stârnește îngrijorări cu privire la transparența și corectitudinea acestora.

Ultima oră