Cazul tânărului din Sibiu care și-a omorât tatăl: Andrei ar putea scăpa cu o pedeapsă mai blândă
Sursa: Facebook/Profil Public

Tânărul din Sibiu, care și-a omorât tatăl în toamna anului trecut, are șanse să primească o pedeapsă mai ușoară. Noi detalii au ieșit la iveală în cazul crimei de pe strada Goethe. 

În luna octombrie a anului trecut, Nicolae Neamțiu, inginer agronom, fost șef al Direcției Agricole a Județului Sibiu, a fost omorât de fiul lui cel mare în locuința lor de pe strada Goethe din zona parcului Sub Arini. Omul avea 50 de ani. 

Andrei Neamțiu, fiul care i-a luat viața, era consumator de droguri. Părinții lui au încercat în repetate rânduri să îl ajute și să îl aducă pe drumul cel bun. Tânărul avea un istoric cu tulburări psihice și fusese internat de două ori la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, cu speranța că starea lui se va îmbunătăți. Dar, în noaptea de 22 spre 23 octombrie, pe când se afla acasă cu tatăl lui, și-a pierdut cumpătul și și-a ucis părintele. Când și-a dat seama ce a făcut, a sunat la 112. Oamenii legii l-au găsit lângă cadavrul plin de urme de violență. Era confuz și nu își aducea aminte mare lucru. În acea noapte era drogat, consumase „iarbă” și cristal, potrivit unor surse judiciare. 

Citește și: Viața zbuciumată a sibianului care și-a omorât tatăl. Droguri, internări forțate la psihiatrie și certuri cu părinții

Andrei a fost arestat preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de omor, iar de atunci a rămas în spatele gratiilor. Noi detalii din dosar au ieșit acum la iveală, după ce a fost audiat atât el, cât și alți martori, cum ar fi rudele.

Detalii neștiute în cazul crimei de pe Goethe 

Un nou detaliu a ieșit la iveală în cazul crimei de pe Goethe, care ar putea influența modul în care va fi pedepsit tânărul acuzat că și-a omorât tatăl. Potrivit datelor publicate pe rejust.ro, se pare că bărbatul de 50 de ani era băut în noaptea în care a fost omorât. Acesta avea o alcoolemie de 4,4, fapt despre care avocatul tânărului susține că a fost ignorat total, în condițiile în care nu s-a examinat posibilitatea apariției insuficienței respiratorii și a decesului pe acest fond. „Este o concetrație de alcool letală”, a spus avocatul inculpatului. 

Magistrații au admis luna aceasta să fie efectuat un nou raport de expertiză medico-legală de necropsie, cerere făcută de inculpat prin avocat, pentru a se stabili cu exactitate cauza medicală a morții, dar și mecanismul de producere al fiecărei leziuni pe care bărbatul decedat a suferit-o, potrivit datelor de pe rejust.ro. Raportul va trebui să cuprindă inclusiv gradul de îmbibație alcoolică stabilit la cadavru și dacă ar fi putut influența producerea decesului. De asemenea, în raport va trebui să fie precizat dacă, în cazul în care victima ar fi supraviețuit, de câte zile de îngrijiri medicale ar fi avut nevoie pentru vindecare. Raportul va fi realizat de Institutul de Medicină Legală.

Tânărul care și-a omorât tatăl va fi supus și el unei noi expertize medico-legale psihiatrice. Raportul va trebui să arate dacă inculpatul se afla „în stare de tulburare psihică” la momentul săvârșirii faptei, dacă era orientat din punct de vedere allopsihic (n.r.: capacitatea bolnavului de a recunoaște alte persoane) și temporo-spațial și dacă se evidențiază existența unor tulburări psihice de natură să îi afecteze discernământul. În plus, raportul va trebui să stabilească capacitatea psihică și dacă inculpatul va putea participa la desfășurarea procesului penal, dar și care sunt tulburările de personalitate ale inculpatului și ce legătură au cu predispoziția la fapte antisociale. Printre altele, raportul va trebui să arate „relația anomaliei mintale cu fapta imputabilă” și factorii care au putut favoriza trecea la actul săvârșit. Examinarea va fi făcută de către un expert IML din Bistrița-Năsăud. Ambele expertize vor fi achitate de inculpat. 

Cauza se va judeca în 2 octombrie, iar inculpatul, care este încarcerat în Penitenciarul Aiud, va trebui să fie prezent. 

Ultima oră