Modificări importante la Evaluarea Națională pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

Teste de 45 de minute la clasa a II-a, în loc de 30 de minute, actualizarea denumirii probelor de avaluare pentru cxlasa a VI-a și rezultate exprimate în punctaje, sunt noutățile din acest an școlar în ceea ce privește evaluarea națională de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.

„Extinderea duratei testului la EN II de la 30 de minute la 45 de minute. Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toți elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-și poată demonstra abilitățile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți”, a transmis Ministerul Educației, scrie Mediafax.

La evaluarea de la clasa a VI-a, denumirea probelor de evaluare a fost actualizată în concordanță cu prevederile Legii: „La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe, în baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”.

Astfel, testele elaborate vor fi structurate după cum urmează: primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română; al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” – Limba maternă, iar al treilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.

De asemenea, elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se va asigura testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Rezultatele elevilor sunt exprimate în punctaje.

Rezultatele individuale obținute nu se afișează şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog.

Evaluarea la clasa a II-a va avea loc în perioada 13-16 mai, cea la clasa a IV-a între 20 și 22 mai, iar cea la clasa a VI-a între 27 și 29 mai 2025.

Ultima oră