Ca în filmele cu James Bond . Sute de pagere ale Hezbollah au explodat simultan. Opt morți. Cum s-a văzut momentul pe o cameră.

Sute de membri ai grupului armat libanez Hezbollah au fost răniți după ce pagerele pe care le foloseau pentru comunicare au explodat, conform mai multor surse internaționale, inclusiv BBC. Agenția de știri de stat libaneză a raportat explozii în suburbiile sudice ale Beirutului și în alte zone.

UPDATE: Conform Ministerului Sănătății din Liban, opt persoane au murit și aproximativ 2.750 au fost rănite.

Televiziunea Al Manar, afiliată Hezbollah, a confirmat că mai multe pagere au explodat, fără a preciza identitatea celor răniți. Agenția de stat a descris evenimentul drept un „incident ostil de securitate fără precedent”, menționând că detonarea unui sistem avansat de pagere a cauzat „zeci” de răniți în suburbiile Dahye din Beirut, dar și în multe alte regiuni sudice.

Ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, se numără printre răniți, conform agenției de știri iraniene Mehr. Un înalt oficial al serviciilor de informații militare și un reprezentant al unui grup libanez, care au dorit să rămână anonimi din cauza sensibilității situației, au declarat pentru Associated Press că pagerele purtate de membrii Hezbollah au fost detonate. Un alt oficial a sugerat că incidentul ar putea fi un atac israelian. Contactată de AP, armata israeliană a refuzat să comenteze.

Imagini și videoclipuri din sudul Beirutului, distribuite pe rețelele sociale și în presa locală, arată persoane întinse pe trotuar, cu răni la mâini sau în zona buzunarelor.

Liderul Hezbollah, Hasan Nasralá, avertizase anterior membrii grupului să evite utilizarea telefoanelor mobile, susținând că Israelul le-ar putea folosi pentru a le urmări mișcările și a efectua atacuri țintite.

Ministerul Sănătății din Liban a cerut spitalelor să fie în alertă pentru a primi pacienți de urgență și a avertizat persoanele care folosesc pagere să se îndepărteze de acestea. Fotografi ai AP prezenți în spitalele din zonă au raportat săli de urgență aglomerate, pline de pacienți, mulți cu răni grave la membre.

Ultima oră