Amenzi de 80.000 de lei pentru „The Secret Garden” după ce mai mulți nuntași au făcut toxiinfecție alimentară

Sălile de evenimente din județul Sibiu au fost luate la control în urma cazurilor de toxiinfecție alimentară de la „The Secret Garden” din Cisnădie din luna august. DSP, DSVSA și Protecția Consumatorilor au dat amenzi, iar localul din Cisnădie a fost sancționat cu 80.000 de lei.

Mai multe săli de nunți din județul Sibiu au fost luate la control și sancționate de autoritățile din județul Sibiu. Prefectul Mircea Crețu a emis un ordin și a cerut ca toate localurile să fie verificate în urma cazurilor de toxiinfecție alimentară apărute în august la un local din Cisnădie.

„În urma verificărilor efectuate de comisia mixtă de control, au fost aplicate sancțiuni la unități care au prezentat deficiențe în manipularea produselor alimentare și utilizarea apei. Majoritatea unităților verificate au fost conforme cu normele sanitare și pentru siguranța alimentelor, iar unele erau închise sau fără activitate la data controlului”, spun reprezentanții Prefecturii Sibiu.

Controale și amenzi usturătoare la sălile de nunți din Sibiu

Direcția de Sănătate Publică Sibiu a efectuat un număr de 11 controale și a aplicat 5 amenzi totalizând 22.000 de lei, dar și două avertismente. Printre abaterile constatate s-au numărat: lipsa dovezilor medicale pentru angajați, lipsa cursurilor de igienă, neautorizarea surselor de apă. Printre măsurile dispuse de DSP amintim:efectuarea analizelor medicale și cursurilor de igienă, păstrarea probelor alimentare, autorizarea surselor de apă.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a făcut 12 controale și a dat două amenzi de 10.000 lei și 20.000 lei pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, utilizarea apei din surse neverificate.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu a făcut 11 controale și a aplicat 14 amenzi de 130.000 lei, cât și 5 avertismente. Printre abaterile constatate amintim: temperatură de depozitare necorespunzătoare, lipsa trasabilității produselor, informații insuficiente în meniuri. Printre măsurile aplicate, amintim: oprirea definitivă și retragerea produselor alimentare necorespunzătoare, aplicarea amenzilor și avertismentelor.

„The Secret Garden”, amenzi de 80.000 de lei

În luna august, zeci de persoane care au participat la trei evenimente, organizate în perioada 16-18 august, la localul „The Secret Garden” din Cisnădie s-au simțit rău și au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. DSP Sibiu a declanșat atunci o anchetă epidemiologică și a stabilit, după primele concluzii, că toxiinfecțiile ar fi apărut în urma contaminării unor alimente și a apei consumate de nuntași. Probele de laborator au arătat atunci că 4 persoane lucrătoare în bucătăria localului – bucătarul șef și 3 ajutoare – erau infectate cu stafilococ auriu.

Reprezentanții „The Secret Garden” au efectuat, în paralel, o anchetă internă și au identificat sursa infecției. Un colaborator, care l-a suplinit pe bucătarul adjunct, era infectat cu stafilococ auriu.

Amenzi de 80.000 de lei pentru „The Secret Garden” după ce mai mulți nuntași au făcut toxiinfecție alimentară
Sursa: The Secret Garden Sibiu

Au urmat apoi controale ale Protecției Consumatorilor și a fost aplicată o amendă de 40.000 de lei.

„În ceea ce privește controlul efectuat la S.C. THE SECRET EVENTS SRL – Sală de evenimente The Secret Garden- Cisnădie, au fost constatate următoarele abateri:

– în bucătăria unității au fost identificate produse alimentare pentru care operatorul economic nu a respectat temperatura de depozitare / păstrare indicată de producător după deschidere;

– neînscrierea în meniul pus la dispoziția consumatorilor a informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor compuse constituente ale mâncărurilor furnizate, a substanțelor sau preparatelor care pot cauza alergii sau intoleranță, a informațiilor privind declarația nutrițională a mâncărurilor furnizate și a informațiilor privind utilizarea la prepararea mâncărurilor a produselor alimentare congelate prin utilizarea mențiunii “ produs/ din produs decongelat”.

– nedeținerea unui mijloc de măsurare și control adecvat, verificat metrologic”, informează reprezentanții Prefecturii Sibiu cu privire la controlul efectuat de Protecția Consumatorilor

Pentru abaterile constatate s-a întocmit Proces Verbal de Constatare a Contravenției cu sancțiune amendă contravențională în valoare de  40.000 lei și măsura dispusă oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman 1,7 kg produse alimentare si remedierea deficientelor constatate in termen de 15 zile.

Localul din Cisnădie a fost vizitat și de ITM, care a dat o amendă de 40.000 de lei și 8 avertismente. Printre abaterile constatate se numără: lipsa instruirii de securitate și sănătate în muncă, ne-notificarea ITM privind chimicalele, lipsa autorizării ANRE pentru electrician. Contractele de muncă au fost completate după inițierea controlului, dar au fost utilizați angajați fără contracte semnate inițial.

Reprezentanții localului au declarat, imediat după incident, pentru Ora de Sibiu, că au instaurat noi proceduri menite să evite asemenea situații. Potrivit acestora, toate suprafețele de contact din bucătărie au fost sterilizate.

Citește și: Ce spun reprezentanții „The Secret Garden” după episoadele de toxiinfecție alimentară

Ultima oră