Începând de luni, Germania a reinstaurat controale la toate frontierele sale terestre pentru o perioadă de șase luni, măsură destinată să combată imigrația ilegală.Aceasta va include atât controale mobile, cât și staționare, aplicate la granițele cu Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia și Danemarca, pe lângă cele deja existente la frontierele cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția.
Deși controalele la frontierele interne sunt, în mod normal, interzise în spațiul Schengen, acestea pot fi reinstaurate temporar în cazuri de amenințări grave la adresa ordinii publice și a securității. Măsura poate fi aplicată pentru o perioadă de până la șase luni, cu o posibilă prelungire de până la doi ani, informează Agerpres.
Controalele au stârnit îngrijorări în rândul primarilor din orașele de frontieră, precum Kehl și Strasbourg, care sunt interconectate prin „Podul Europei”. Aceștia au cerut ca măsurile să nu afecteze mobilitatea și coabitarea locuitorilor. Poliția germană a promis că va efectua „controale inteligente, nu sistematice”, pentru a minimiza perturbările în trafic.
În estul Germaniei, aproape de frontiera cu Polonia, un grup mic de manifestanți a protestat, afișând pancarte cu mesaje precum „Viitorul nu este închiderea” și „Lumi deschise, spirit deschis, frontiere deschise”.
Comisia Europeană a subliniat că astfel de măsuri trebuie să fie „strict excepționale” și „proporționale”. Germania a justificat restabilirea controalelor ca o necesitate pentru protejarea securității interne în fața amenințărilor teroriste și a criminalității transfrontaliere. În ultimele săptămâni, țara a fost afectată de mai multe atacuri comise de străini, inclusiv un atac cu cuțitul la Solingen, revendicat de Statul Islamic.
Guvernul cancelarului Olaf Scholz a întărit măsurile împotriva imigrației ilegale în contextul unei ascensiuni a extremei drepte în sondaje și scrutinuri regionale dificile. De asemenea, ministrul de interne Nancy Faeser a subliniat că „nicio țară din lume nu poate primi nelimitat refugiați”, în ciuda scăderii recente cu 21,7% a cererilor de azil.
Pe plan internațional, reacțiile au fost variate. Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a întâmpinat măsura cu ironie, aducându-i un mesaj pe rețeaua X: „Bine ai venit în club!” Alte țări, cum ar fi Olanda și Austria, au anunțat planuri similare de restricții în materie de azil, în timp ce Grecia a criticat această abordare, considerând că „nu poate fi soluția desființarea unilaterală a Schengen”.
În plus, lucrătorii transfrontalieri, în special cei din Schleswig-Holstein, se tem de obstacolele suplimentare impuse de noile măsuri, criticând măsura ca fiind „de acționism pur” și având efecte negative asupra celor aproximativ 12.800 de persoane care traversează zilnic frontiera.