Eclipsă parțială de Lună vizibilă în România

În noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, cerul României va oferi un spectacol astronomic rar și fascinant: o eclipsă parțială de Lună, vizibilă pe întreg teritoriul țării. Acest fenomen coincide cu Luna Plină, când aceasta se află la 180 de grade față de Soare, creând astfel condițiile pentru apariția eclipsei. În România, iubitorii de astronomie și toți cei care privesc cerul nocturn vor putea observa acest eveniment începând cu primele ore ale dimineții.

Conform astronomului Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, eclipsa parțială de Lună va debuta la ora 03:39, când Luna va intra în penumbra Pământului, însă schimbările vor fi subtile la început. Luna se va afla destul de jos pe cer, spre orizontul sud-vestic, iar la această etapă, culoarea Lunii nu se va schimba considerabil, deoarece penumbra nu este foarte opacă, citează portalul de știri ziare.com.

La ora 05:11, începe faza cea mai spectaculoasă a evenimentului, când Luna va intra în umbra Pământului, iar eclipsa va deveni vizibilă. Aproximativ 4% din suprafața Lunii va fi acoperită de umbră la ora 05:44, marcând momentul de maximă intensitate a fenomenului. În acest moment, partea superioară a Lunii va căpăta o nuanță mai întunecată, creând o imagine impresionantă pentru cei care privesc cerul.

Eclipsa parțială va continua până la ora 07:05, când Luna va ieși complet din umbra Pământului, iar strălucirea sa obișnuită va reveni. Pe parcursul acestui fenomen, cei care se vor uita la cer vor avea șansa de a vedea și planeta Saturn, vizibilă în dreapta Lunii, adăugând un element suplimentar de spectaculozitate.

Pentru a observa cât mai bine eclipsa, experții recomandă să privești înspre orizontul sud-vestic, într-un loc ferit de luminile orașului. Acest tip de eclipsă este relativ rar, iar combinația dintre Luna Plină și eclipsa parțială face ca acest fenomen să fie deosebit de atractiv pentru cei pasionați de astronomie sau de frumusețile cerului nocturn.

Acest spectacol ceresc reprezintă o ocazie excelentă pentru a observa în direct dinamica sistemului solar și pentru a te bucura de un moment special alături de familie și prieteni.

Ultima oră