Săptămâna Europeană a Mobilității la Sibiu. Străzi închise traficului rutier și o serie de alte evenimente
foto Arhivă

Sibiul marchează și anul acesta Săptămâna Europeană a Mobilității, înscriindu-se în campania de conștientizare privind mobilitatea urbană sustenabilă inițiată de Comisia Europeană, care se va desfășura în perioada 16-22 septembrie.  

Tematica acestei campanii este anul acesta ”Să folosim spațiul public împreună – Shared public space”, iar Primăria Sibiu și partenerii săi au pregătit o serie de acțiuni care se înscriu în aceasta:

  • Zilele fără mașini vor fi marcate de sâmbătă, 21 septembrie, ora 08.00 și până duminică, 22 septembrie, ora 20.00, prin eliberarea unor străzi din centrul istoric de traficul auto și mașinile parcate: str. Mitropoliei, Piața Mică integral, str. Centumvirilor, str. Al. Odobescu (cu excepția parcării de vis-a-vis de Teatrul Gong) și str. Avram Iancu (de la intersecția cu str. General Magheru spre Piața Mare). Locurile de parcare de pe aceste străzi vor fi eliberate de vineri, 20 septembrie, începând cu ora 20.00. Menționăm că nici accesul auto al riveranilor nu va fi permis pe aceste străzi. Accesul mașinilor instituțiilor publice din zonele menționate va fi permis, dar fără ca acestea să fie parcate pe domeniul public.
  • Călătorii gratuite cu autobuzele Tursib, duminică, 22 septembrie.
  • Acces gratuit la Muzeul în aer liber ASTRA pentru persoanele care se deplasează cu bicicleta la muzeu, duminică, 22 septembrie.

Programul va fi completat de 3 evenimente care vor avea loc în centrul istoric al Sibiului:

  • În Piața Mare, în 21-22 septembrie, între orele 10.00 – 20.00 va avea loc un eveniment dedicat sportului ca mișcare și joacă, denumit Urban Play Field și organizat de Asociația Play Field, în parteneriat cu Primăria Sibiu. Aici se vor amenaja spații pentru volei, tenis, baschet, escaladă, biliard cu piciorul, badminton, roundnet, șah, fotbal, tenis de masă și cornhole. De asemenea, se va crea și o zonă de relaxare.
  • Sâmbătă, 21 septembrie, pe str. Mitropoliei, între orele 09.00 – 11.00, sportivii patinatori de viteză pe role ai Clubului Sportiv Sibiu vor desfășura o sesiune de antrenament.
  • Sâmbătă, 21 septembrie, pe str. Mitropoliei, între orele 13.30-14.00, Teatrul de Balet Sibiu va oferi un scurt moment de dans celor care se vor bucura de strada eliberată de mașini în trafic sau parcate.

Sibienii sunt invitați să participe și la un concurs de fotografie. În perioada 16-22 septembrie, pe adresa saptamanamobilitatii@sibiu.ro, sunt așteptatee fotografii cu orașul, așa cum se vede acesta în Săptămâna Europeană a Mobilității. Cele mai reușite vor fi incluse într-un calendar de birou pentru anul 2025, iar autorii fotografiilor vor primi cadou un astfel de calendar.

Săptămâna Europeană a Mobilității la Sibiu. Străzi închise traficului rutier și o serie de alte evenimente

Ultima oră