Primele măsuri împotriva celor care dau de mâncare urșilor de pe Transfăgărășan. Panouri cu mesaje de avertizare

Pe Drumul Național 7C, la kilometrul 137+300, Ocolul Silvic Arpașu de Jos a instalat un panou de avertizare pentru a semnala prezența urșilor în zonă.

Această măsură face parte dintr-o inițiativă amplă de protejare a faunei sălbatice și de sporire a siguranței rutiere pe Transfăgărășan. Ea fiind o rută montană intens circulată. Până în prezent, Ocolul Silvic a amplasat 10 panouri în județul Sibiu. Dintre care, unul în zona Bâlea, cunoscută pentru traficul său ridicat și frecventele apariții ale urșilor.

Primele măsuri împotriva celor care dau de mâncare urșilor de pe Transfăgărășan. Panouri cu mesaje de avertizare

Apel la prudență pentru şoferii care tranzitează Transfăgărășanul

Panourile sunt amplasate în zonele cunoscute pentru prezența frecventă a urșilor. Ele avertizează șoferii și turiștii să fie vigilenți și să nu hrănească animalele. Mesajul clar de pe panouri, „Zonă frecventată de urși! Este interzisă hrănirea acestora!”, este adresat atât localnicilor, cât și turiștilor care tranzitează DN 7C, cunoscut și sub numele de Transfăgărășan.

 

Ocolul Silvic Arpașu de Jos, împreună cu Direcția Silvică Sibiu, le recomandă șoferilor să circule cu prudență și să respecte limitele de viteză. În special, în zonele unde sunt amplasate panourile de avertizare. Riscul de coliziuni cu urșii și alte animale sălbatice este considerabil în această regiune montană. Măsurile de precauție sunt esențiale pentru a evita incidentele.

Primele măsuri împotriva celor care dau de mâncare urșilor de pe Transfăgărășan. Panouri cu mesaje de avertizare

Direcția Silvică Sibiu: 10 panouri amplasate pentru siguranța publicului

Ilie Troanca, directorul Direcției Silvice Sibiu, a oferit detalii despre amplasarea panourilor: „Noi am amplasat 10 panouri în total, în fondurile noastre de vânătoare. Administrăm cinci fonduri de vânătoare din 46 în județul Sibiu. Ceea ce vedeți pe Bâlea, nu administrăm fondurile de vânătoare acolo, dar avem pădurea și, fiind o zonă foarte circulată, am decis să montăm un panou. Restul panourilor au fost amplasate în cele cinci fonduri pe care le administrăm.”

Montarea panoului din zona Bâlea vine ca o măsură suplimentară de siguranță. Această zonă atrage anual un număr mare de turiști, iar prezența urșilor a fost semnalată frecvent.

Primele măsuri împotriva celor care dau de mâncare urșilor de pe Transfăgărășan. Panouri cu mesaje de avertizare

Robert Elekes, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP), a explicat colaborarea cu Ministerul Mediului și amplasarea strategică a panourilor: „Acum câteva luni, am primit o solicitare de la Ministerul Mediului pentru a identifica locațiile potrivite pentru aceste panouri. Am sugerat să le montăm în zona parcărilor. Pe partea noastră, din județul Sibiu, sunt 5 parcări mari și semnificative, unde sunt multe mașini și unde, din când în când, mai vin și urși.”

 

Protecția faunei și siguranța publicului

Montarea acestor 10 panouri reprezintă un pas important pentru protecția faunei sălbatice. De asemenea, și pentru siguranța celor care traversează Transfăgărășanul. Prezența urșilor în apropierea șoselelor și parcărilor poate reprezenta un pericol, atât pentru animale, cât și pentru oameni. De aceea, autoritățile locale continuă să caute soluții suplimentare pentru a minimiza riscurile întâlnirilor periculoase între oameni și animale sălbatice.

 

Transfăgărășanul este una dintre cele mai spectaculoase rute din România. Cu această iniţiativă, devine mai sigur pentru toți cei care aleg să se bucure de frumusețea peisajului, dar și pentru animalele sălbatice care își fac apariția în această regiune.

Ultima oră