Poezie pe zidurile de la Teatrul Gong. Expoziția face parte dintr-un eveniment inedit la Sibiu (foto)
(c) Daniel Filimon

Începând de astăzi, Z9 Festival își deschide porțile pentru cea de-a noua ediție. Ea oferă publicului sibian o experiență culturală unică.

Organizat de platforma literară Zona Nouă, festivalul aduce în prim-plan poeți internaționali și artiști vizuali, într-o combinație captivantă de poezie, proză, arte vizuale și muzică. Evenimentele se desfășoară la noul sediu al Facultății de Litere și Arte din Sibiu, pe strada Banatului nr. 12.

Poezie pe zidurile de la Teatrul Gong. Expoziția face parte dintr-un eveniment inedit la Sibiu (foto)

Diversitatea Poeziei Contemporane

Născut dintr-un cenaclu literar în 2010, Zona Nouă a evoluat de-a lungul anilor într-o platformă internațională de promovare a tinerelor talente literare. Vlad Pojoga, Lector universitar doctor și Prodecan al Facultății de Litere și Arte, este unul dintre fondatorii acestei inițiative: „Ne-am dorit să aducem poeți cu un discurs proaspăt, care să vorbească nu doar cunoscătorilor de literatură, ci și unui public divers, ce poate relaționa cu poezia diferit.”

La ediția din acest an participă poeți din întreaga lume, care vor citi în limbile lor originale – spaniolă, poloneză, norvegiană și engleză. Publicul va avea acces la o antologie distribuită gratuit, cu traduceri în română și engleză, pentru a facilita înțelegerea lucrărilor.

Poezie pe zidurile de la Teatrul Gong. Expoziția face parte dintr-un eveniment inedit la Sibiu (foto)

 

Poezia în Spațiul Public

Unul dintre aspectele remarcabile ale festivalului din acest an este expunerea citatelor poetice pe zidurile Teatrului Gong. „Pancardele sunt selecții din colecția publicată de Zona Nouă. Sunt poeți aflați la debut și încercăm să îi promovăm. Citatele vor rămâne la Teatrul Gong până în ianuarie 2025,” a declarat Adrian Tibu, directorul Teatrului Gong.

Această inițiativă aduce poezia mai aproape de publicul larg, transformând spațiul urban într-o galerie literară deschisă.

 

Un proiect conex festivalului este seria de antologii, Z Nine Poets, reunește texte din primii nouă ani de festival. „Antologiile includ poezii ale invitaților noștri din 14 țări în primul volum și 16 țări în al doilea. În acest an, vom lansa volumul al treilea, care aduce festivalul la zi,” explică Vlad Pojoga.

Poezie pe zidurile de la Teatrul Gong. Expoziția face parte dintr-un eveniment inedit la Sibiu (foto)

O Sărbătoare a Culturii Contemporane

Festivalul e un proiect al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Acesta nu este doar despre poezie, ci și despre diversitatea culturală și artistică. În fiecare an, echipa aduce la Sibiu poeți din medii diferite, cu stiluri variate, pentru a oferi fiecărui participant ocazia de a descoperi ceva ce îi place. „Pariul nostru este să aducem invitați care să vorbească diferitelor gusturi și sensibilități. Nu toți poeții vor fi pe placul tuturor, dar cu siguranță fiecare va găsi ceva care să-l atragă,” afirmă Vlad Pojoga.

 

Festivalul continuă în zilele următoare, oferind sibienilor o șansă de a explora poezia contemporană și artele vizuale într-un cadru unic.

Ultima oră