Cisnฤƒdie are una dintre cele mai vechi formaศ›iuni de pompieri voluntari din Romรขnia (foto)

๐’๐ฎ๐ง๐ญ ๐ข๐ง๐ ๐ข๐ง๐ž๐ซ๐ข, ๐ฉ๐ซ๐จ๐Ÿ๐ž๐ฌ๐จ๐ซ๐ข ๐ฌ๐š๐ฎ ๐›๐จ๐๐ฒ๐ ๐ฎ๐š๐ซ๐ณ๐ข, ๐ข๐š๐ซ ๐ขฬ‚๐ง ๐ญ๐ข๐ฆ๐ฉ๐ฎ๐ฅ ๐ฅ๐ข๐›๐ž๐ซ ๐ฌ๐š๐ฅ๐ฏ๐ž๐š๐ณ๐šฬ† ๐ฏ๐ข๐ž๐ญฬฆ๐ข ๐ฌฬฆ๐ข ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ฆ๐›๐šฬ† ๐๐ž๐ฌ๐ญ๐ข๐ง๐ž. ๐“๐จ๐ญฬฆ๐ข ๐ฌ๐ฎ๐ง๐ญ๐ฉ๐จ๐ฆ๐ฉ๐ข๐ž๐ซ๐ข ๐ฏ๐จ๐ฅ๐ฎ๐ง๐ญ๐š๐ซ๐ข, ๐ข๐š๐ซ ๐Ÿ๐ข๐ž๐œ๐š๐ซ๐ž ๐ข๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ฏ๐ž๐ง๐ญฬฆ๐ข๐ž ๐ฅ๐ž ๐ž๐ฌ๐ญ๐ž ๐ซ๐šฬ†๐ฌ๐ฉ๐ฅ๐šฬ†๐ญ๐ข๐ญ๐šฬ† ๐œ๐ฎ ๐ฉ๐ซ๐ž๐ญฬฆ๐ฎ๐ฅ ๐š ๐ง๐ข๐œ๐ข ๐๐จ๐ฎ๐šฬ† ๐ฉ๐š๐œ๐ก๐ž๐ญ๐ž ๐๐ž ๐ญฬฆ๐ข๐ ๐šฬ†๐ซ๐ข.

Puศ›ini sunt cei ce ศ™tiu cฤƒ Cisnฤƒdia are una dintre cele mai vechi formaศ›iuni civile de pompieri voluntari din Romรขnia, รฎnfiinศ›atฤƒ รฎncฤƒ de pe vremea cรขnd oraศ™ul fฤƒcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Astฤƒzi, 20 de bฤƒrbaศ›i sunt membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ (SVSU) din cadrul Primฤƒriei Oraศ™ului Cisnฤƒdie, iar pentru fiecare intervenศ›ie primesc cรขte 50 de lei, din care se scade impozitul pe venit.

โ€žNu a fost niciodatฤƒ vorba despre bani, รฎntrucรขt toศ›i sunt voluntari ศ™i au รฎnศ›eles cฤƒ rolul lor este de a-i ajuta pe cei aflaศ›i รฎn dificultate. ศ˜i fac acest lucru foarte bineโ€, spune Mircea Lunca, ศ™eful SVSU Cisnฤƒdie, care, la rรขndul sฤƒu, este voluntar, citeazฤƒ CJ Sibiu printr-o postare pe Facebook.

Cisnฤƒdia se poate lฤƒuda cฤƒ a fost printre primele oraศ™e transilvฤƒnene รฎn care activitatea de stingere a incendiilor a fost organizatฤƒ sub forma unui serviciu public cu participare pe bazฤƒ de voluntariat.

Cisnฤƒdie are una dintre cele mai vechi formaศ›iuni de pompieri voluntari din Romรขnia (foto)

Pรขnฤƒ รฎn anul 1877, cรขnd a fost constituitฤƒ Formaศ›ia Civilฤƒ de Pompieri Cisnฤƒdie, de stingerea incendiilor se ocupau vecinฤƒtฤƒศ›ile, ai cฤƒror membri aveau instrucศ›iuni clare. Spre exemplu, vecinฤƒtatea de pe strada Tรขrgului avea obligaศ›ia sฤƒ participe la stinsul incendiilor cu: 10 persoane cu gฤƒleศ›i, 4 persoane cu butoaie cu apฤƒ, 4 persoane cu sape, lopeศ›i, tรขrnฤƒcoape, 2 persoane cu topoare, 4 persoane cu cรขrlige.

La 1860, รฎn Cisnฤƒdie existau 18 butoaie a cรขte 600 de litri fiecare, toate aflate รฎn pฤƒstrarea ศ™i folosinศ›a vecinฤƒtฤƒศ›ilor.

Pe 6 mai 1877, are loc ศ™edinศ›a de constituire a Formaศ›iei Civile de Pompieri, la care au aderat 250 de bฤƒrbaศ›i, numฤƒr deloc surprinzฤƒtor, avรขnd รฎn vedere faptul cฤƒ, nu cu mult timp รฎnainte, au avut loc douฤƒ incendii pe strada Mฤƒgurii. O lunฤƒ de zile mai tรขrziu, รฎn dotarea pompierilor cisnฤƒdieni au intrat o pompฤƒ ศ™i un hidrofor, ambele cumpฤƒrate de la โ€žExpoziศ›ia de utilaje pompieristiceโ€ din Sibiu, contra sumei de 1.140 de florini, iar รฎn luna august a aceluiaศ™i an โ€žzestreaโ€ salvatorilor avea sฤƒ fie completatฤƒ cu butoaie pentru apฤƒ, scฤƒri ศ™i frรขnghii.

Toate datele privind รฎnceputurile Formaศ›iunii Civile de Pompieri Cisnฤƒdie sunt consemnate รฎn โ€žRegistrul Istoricโ€, document pฤƒstrat la loc de cinste alฤƒturi de steagul cusut la 1877, cu รฎnsemnele formaศ›iunii.

Cisnฤƒdie are una dintre cele mai vechi formaศ›iuni de pompieri voluntari din Romรขnia (foto)

รŽntre consemnฤƒri se mai aflฤƒ sprijinul pe care pompierii l-au acordat populaศ›iei la inundaศ›iile din 1897, stingerea de incendii รฎn Cisnฤƒdie ศ™i รฎn comunele รฎnvecinate, montarea a douฤƒ sirene de alarmare รฎn turnul Bisericii Evanghelice (1912 ศ™i 1935) din oraศ™, monument istoric care a fost salvat de pompieri รฎn 1941, cรขnd orga electricฤƒ a luat foc din cauza unui scurtcircuit.

Consemnฤƒrile amintesc ศ™i de perioada comunistฤƒ, cรขnd existau formaศ›iuni de pompieri atรขt la nivelul majoritฤƒศ›ii รฎntreprinderilor din localitate, cรขt ศ™i รฎn comunele รฎnvecinate.

รŽn 1984, Formaศ›ia Civilฤƒ de Pompieri Cisnฤƒdie obศ›ine Locul I la รฎntrecerea patrioticฤƒ รฎntre formaศ›ii, primind, totodatฤƒ, Steagul de Formaศ›ie Fruntaศ™ฤƒ pe ศšarฤƒ, premii care, รฎn ton cu vremurile, au fost โ€žรฎnchinate celui de-al XII-lea Congres al partiduluiโ€.

รŽn Cinsnฤƒdia zilelor noastre, Serviciul Voluntar pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ funcศ›ioneazฤƒ รฎntr-o remizฤƒ aflatฤƒ la hotarul cu comuna Sadu.

Pe lรขngฤƒ cei 20 de voluntari, serviciul are doar trei angajaศ›i, cel mai vechi fiind Alin Corcheศ™, care are un dublu rol: ศ™ef de formaศ›ie ศ™i ศ™ofer pe una dintre cele douฤƒ autospeciale de intervenศ›ii. โ€žMi-a fost dat sฤƒ vฤƒd multe ศ™i trebuie sฤƒ recunosc cฤƒ nimic nu se poate face dacฤƒ nu colaborezi cu colegii. Suntem ca o familie, ne salvฤƒm unul pe celฤƒlaltโ€, descrie Alin Corcheศ™, รฎn cรขteva cuvinte, legฤƒturile pe care oamenii le zidesc รฎn faศ›a pericolului.

Cisnฤƒdie are una dintre cele mai vechi formaศ›iuni de pompieri voluntari din Romรขnia (foto)

โ€žCรขnd sunฤƒ telefonul nu ศ™tii la ce sฤƒ te aศ™tepศ›i: poate fi o casฤƒ รฎn flฤƒcฤƒri, o pisicฤƒ trebuie coborรขtฤƒ din pom, un cuib de viespi sub un acoperiศ™ sau un incendiu de vegetaศ›ie. Am scos oameni din foc, am salvat case. Unii ne mulศ›umesc ศ™i acum, alศ›ii s-au โ€žfฤƒcut cฤƒ plouฤƒโ€ รฎncฤƒ de pe atunci. Oricum ar fi, noi ne facem treaba.โ€

รŽntre multele intervenศ›ii, una i s-a pฤƒrut cel puศ›in ciudatฤƒ: โ€žรŽntr-o noapte, am primit un apel din Cartierul Arhitecศ›ilor. Un bฤƒrbat ne-a sesizat cฤƒ soศ›ia i-a rฤƒmas blocatฤƒ รฎn baie. El nu a vrut sฤƒ spargฤƒ uศ™a ศ™i ne-a rugat sฤƒ facem noi asta. Era 3 dimineaศ›a cรขnd am intrat cu ranga รฎn baia oamenilor. Ne-au mulศ›umit ศ™i duศ™i am fost.โ€

Sediul pompierilor cisnฤƒdieni abundฤƒ de cupe cรขศ™tigate la diferitele concursuri judeศ›ene, zonale ศ™i naศ›ionale: โ€žCel mai recent este Locul II pe ศ›arฤƒ. Nu a fost uศ™or, cum nimic nu este uศ™or รฎn meseria de pompierโ€.

รŽn fapt, despre meseriile pompierilor voluntari se poate vorbi mult: โ€žUnii sunt ingineri sau tehnicieni, alศ›ii profesori sau bodyguarzi. Avem ศ™i trei fraศ›i care ศ™i-au dorit รฎncฤƒ din copilฤƒrie sฤƒ fie voluntari la noi. Sunt oameni care dimineaศ›a pleacฤƒ la serviciu, iar noaptea vin la intervenศ›ii. La noi, voluntariatul รฎnseamnฤƒ sฤƒ-ศ›i riศ™ti viaศ›aโ€, mai spune Alin Corcheศ™.

Deasupra dulapurilor din vestiarul pompierilor voluntari din Cisnฤƒdie stau aliniate, ca la paradฤƒ, cupe ศ™i trofee. De uศ™ile metalice sunt prinse haine ศ™i cฤƒศ™ti de intervenศ›ie, echipament ce transformฤƒ un inginer sau profesor, รฎn pompier voluntar.

Este o schimbare radicalฤƒ, care ne aratฤƒ cฤƒ voluntariatul se poate face ศ™i punรขndu-ศ›i propria viaศ›ฤƒ la bฤƒtaie.

ศ˜i ne mai aratฤƒ un lucru: judeศ›ul Sibiu are oameni ศ™i locuri de poveste!

Cisnฤƒdie are una dintre cele mai vechi formaศ›iuni de pompieri voluntari din Romรขnia (foto) Cisnฤƒdie are una dintre cele mai vechi formaศ›iuni de pompieri voluntari din Romรขnia (foto)

Ultima orฤƒ