Pescar din Alba revoltat că AJVPS cere plata autorizației retroactiv pe anul in curs. Conducerea asociației are o explicație
Sursa foto: Marele pescar
Un pescar din Alba se arată nemulțumit de faptul că prețul autorizației la AJVPS este mai mare decât în anii trecuți. Conducerea asociației explică de ce tariful este mai ridicat și de ce taxa trebuie plătită pentru tot anul, nu doar pentru două luni.

La începutul lunii septembrie, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor din Sibiu a anunțat că vor reîncepe emiterea autorizațiilor pentru pentru pescuitul recreativ pe Olt. Pescarii din tot județul și nu numai au apelat la AJVPS pentru a putea pescui într-un mod legal. Dacă o mare parte din pescari sunt mulțumiți de serviciile oferite de asociația din Sibiu, sunt și mulți care aduc critici aspre, cu referire la prețuri ridicate și nejustificate ale autorizațiilor de pescuit.

Iosif este un pensionar din Cugir iar pasiunea lui este pescuitul. Bărbatul a venit săptămâna trecută la Sibiu pentru a plăti taxa la AJVPS, însă experiența i-a lăsat un gust amar. Acesta spune că este membru atât al AJVPS Sibiu cu sediul de pe strada Constituției, dar și membru al asociației cu biroul pe strada Ștefan cel Mare.

„Am fost vineri la AJVPS Sibiu pe strada Constituției. Ușa casieriei era închisă și mai mulți pescari așteptau. Nu a venit nimeni. M-am dus în față la birouri, am încercat ușa și era deschisă. Am intrat, înăuntru era cam întuneric, la un birou imens stătea un domn pe care l-am întrebat dacă este Romeo Stoicescu. Mi-a răspuns cu un da zeflemitor. I-am spus că am venit să vizez permisul pe 2024 și vreau și ANPA pe Olt Sibiu. Mi-a cerut să îi plătesc 300 și ceva de lei ca să îmi dea chitanță. I-am spus «domnule, sunt pensionar, am 72 ani și am un handicap accentuat de gradul 2 și pe anul 2023 am plătit 80 lei». Mi-a răspuns că asta a fost demult, acum trebuie să plătesc 220 lei. L-am întrebat cum să plătesc 220 lei pentru că mai sunt trei luni și anul e gata. Mi-a răspuns cinic că acum are nevoie de bani și dacă vreau mai ieftin să vin când o să am 80 de ani, atunci va fi mai ieftin”, a spus Iosif.

Pescarul a făcut o sesizare la Instituția Prefectului pentru a se sesiza cu privire la cum funcționează Asociația Vânătorilor și Pescarilor din Sibiu.

Răspunsul conducerii AJVPS Sibiu

Conducerea AJVPS Sibiu susține că plata autorizației reprezintă o susținere a activității asociației. Cei mai mulți membri ai asociației cunosc acest aspect și plătesc autorizația la început de an, însă mai sunt pescari care consideră că tariful este unul prea piperat.

„Sunt o grămadă de oameni care sunt nemulțumiți, aceeași care nu se identifică, cu asociația. Membrii au obligația să susțină financiar existența asociației, lucru pe care nu vor să îl audă. Ei vor ieftin și pretind să nu plătească pe tot anul, ci doar pe două luni. Ei trebuie să asigure cheltuiala anuală a asociației, prin cota de membru. Dacă este pensionar, plătește 220 de lei, iar 370 de lei dacă nu este pensionar. În evidențele noastre asociația are 6.000 de membri, dintre care mulți vin și pleacă, dar dintre toți avem 3.000, 4.000 care își plătesc anual autorizația. De reducere au beneficiat cei care au plătit autorizația la început de an”, a explicat conducerea AJVPS Sibiu, Romeo Stoicescu.

Ultima oră