preturi carburanti sibiu
Sursa Foto - Pixabay

În perioada 02 – 04 septembrie 2024 a desfăşurat o campanie de control la angajatorii care desfăşoară activităţi de depozitare şi comercializare a carburanţilor auto.

Scopul campaniei a fost verificarea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a cerinţelor minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţiei sănătăţii lucrătorilor.

În perioada de desfăşurare a campaniei, inspectorii de muncă au efectuat controale la 18 angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domeniul vizat.

În domeniul relaţiilor de muncă, nu au fost depistate persoane care să presteze muncă nedeclarată sau subdeclarată.

Au fost însă aplicate 1 amendă în valoare de 1.500 lei şi 4 avertismente pentru nerespectarea prevederilor Codului muncii privind timpul de muncă, respectiv 7 avertismente pentru nerespectarea altor prevederi legale.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 2 amenzi contravenţionale în valoare totală de 7.500 lei şi 31 de avertismente.

Au fost dispuse un număr de 56 măsuri de remediere a deficienţelor. Neconformităţile constatate în cadrul controalelor efectuate au constat în principal în netransmiterea în termenele prevăzute de lege a contractului individual de muncă în Revisal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de salariaţi cu ora de începere şi ora de sfârşit a programului de lucru, lipsa evidenţei timpului de muncă, nerespectarea obligaţiei negocierii colective la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi, necompletarea contractului individual de muncă cu timp parţial cu elementele obligatorii, lipsa măsurilor împotriva electrocutării prin atingere directă, nerespectarea prevederilor legale privind cerinţele minime de SSM în ceea ce priveşte semnalizarea de securitate, instruirea incompletă.

„Rezultatele acestei campanii reflectă importanţa conştientizării angajatorilor şi lucrătorilor asupra necesităţii de a respecta normele legale, pentru a preveni riscurile la locul de muncă şi pentru a proteja drepturile angajaţilor. Solicităm angajatorilor să îşi asume responsabilităţile care le revin şi să respecte cerinţele minime de securitate şi sănătate la locul de muncă, contribuind astfel la crearea unui mediu sigur şi conform cu legislaţia. În caz contrar, Inspectoratul va continua să aplice măsuri ferme şi sancţiuni pentru nerespectarea acestor obligaţii. Siguranţa lucrătorilor şi respectarea drepturilor lor reprezintă priorităţi majore în activitatea noastră” – Stănilă Alexandru Marius – inspector şef I.T.M. Sibiu.

Ultima oră