Detalii noi despre cazul adolescentei din Sibiu dependentă de droguri. Cum s-a schimbat viața fetei

După o perioadă dificilă în care o mamă din Sibiu și-a împărtășit durerea în fața publicului, povestind despre dependența de metamfetamină a fiicei sale, lucrurile par să fi luat o turnură pozitivă.

Potrivit informațiilor oferite recent de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, adolescenta care a trecut prin chinurile dependenței este acum pe drumul cel bun.

„Fetița și-a revenit, e pe drumul cel bun, a reînceput școala și a găsit și un job part-time, din câte știu. Și Doamne ajută, eu sper să continue pe drumul ăsta”, a declarat Ivancea Tiberiu-Iulian în cadrul unei conferințe recente.

Detalii noi despre cazul adolescentei din Sibiu dependentă de droguri. Cum s-a schimbat viața fetei

Intervențiile multiple au făcut diferența

După un an jumătate de încercări, în care familia adolescentei s-a lovit de lipsa unor soluții adecvate, sprijinul venit din partea mai multor fundații și centre specializate în consilierea persoanelor dependente de droguri a început să dea roade. Fata a primit ajutor specializat. Deși au fost încercate numeroase tratamente, atât în spitale, cât și în centre de recuperare, o combinație de terapie și suport personalizat a reușit să o stabilizeze.

„S-au găsit soluții prin intermediul unor fundații și centre de consiliere. În cele din urmă, și-a revenit”, a mai adăugat şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu.

Adolescenta a beneficiat de un sprijin complex. Acesta a inclus atât tratamente medicale și psihiatrice, cât și terapie ocupațională, art-terapie și consiliere psihologică.

Detalii noi despre cazul adolescentei din Sibiu dependentă de droguri. Cum s-a schimbat viața fetei

Sistemul, încă deficitar

Deși acest caz oferă o rază de speranță, rămân problemele structurale cu care se confruntă sistemul românesc în gestionarea cazurilor de dependență, în special la minori. Mama fetei a subliniat, în repetate rânduri, că spitalele de psihiatrie nu sunt pregătite corespunzător pentru a face față unor astfel de crize, iar legislația nu permite reținerea minorilor împotriva voinței lor, chiar și atunci când aceștia nu au discernământul necesar pentru a înțelege pericolele drogurilor.

În ciuda acestor obstacole, implicarea fundațiilor și centrelor de recuperare din România s-a dovedit esențială în procesul de vindecare. Cazul fetei din Sibiu, care acum începe să își reclădească viața, arată cât de important este accesul la astfel de resurse și cât de vitală este implicarea comunității.

„Sperăm cu toții ca ea să continue pe drumul acesta și să-și regăsească complet echilibrul”, a concluzionat șeful Poliției, arătând că implicarea continuă a familiei, autorităților și organizațiilor de specialitate rămâne crucială pentru ca astfel de cazuri să nu se transforme în tragedii.

Ultima oră