Filmul românesc "Anul nou care n-a fost" se întoarce cu două premii de la Festivalul de la Veneția

Filmul românesc”Anul nou care n-a fost”, regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, se întoarce acasă cu două premii la Festivalul Internaţional de la Veneţia. Mai exact a primit  Premiul FIPRESCI și Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de către producătorii peliculei, aceste premii au fost anunţate înainte de ceremonia oficială de închidere a festivalului de la Veneţia, relatează Agerpres.

„Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secţiunile Orizzonti şi Settimana Internazionale della Critica – am ales să premiem un film care se evidenţiază prin regia ambiţioasă şi remarcabilă. Cele şase poveşti distincte, aparent independente iniţial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influenţat de frica represiunii politice, împărtăşită de multe generaţii care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată şi antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor şi castingul excepţional”, au notat membrii juriului FIPRESCI – Jean-Philippe Guerand (Franţa), Martin Horyana (Republica Cehă), Hanna Pilarczyk (Germania), Gaia Simionati (Italia), Alissa Simon (SUA), Simone Soranna (Italia), conform sursei citate.

Criticii independenţi prezenţi la ediţia 81 a festivalului au apreciat, de asemenea, filmul ANUL NOU CARE N-A FOST, care a câştigat din partea reprezentanţilor acestora premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu. Juriul format din Paolo De Cesare (Preşedinte), Violeta Bava, Maria Giovanna Vagenas, Rudiger Suchsland, Erfan Rashid şi Giovanni Bogani au apreciat că „Scenariul lui Bogdan Mureşanu ilustrează cu sensibilitate un momentul crucial pentru istoria României, intercalând într-un mod excepţional destinele unor personaje distincte şi puternice, oferindu-ne, în acelaşi timp, o poveste emoţionantă şi un studiu unic al sufletului, o adevărată comedie umană.”

„Facem filme cu dorinţa secretă de a fi pe plac publicului, dar şi apreciate de cei care scriu despre cinema, în egală măsură. Un astfel de premiu important reprezintă pentru mine mai mult decât o apreciere a filmului. Este un semn al dialogului dincolo de graniţe. Nu e nimic mai presus de asta. Vă mulţumesc în numele întregii noastre echipe”, a declarat regizorul. Bogdan Mureşanu.

Premiul Bisato d’Oro a fost iniţiat în 2007 de Ugo Brusaporco şi Claudio Maleti, din dorinţa valorizării relaţiei dintre festivalul de film şi comunitatea din Lido şi este prezidat de Ugo Brusaporco şi Tiziano Bertoncello. Printre titlurile laureate la ediţiile anterioare se numără numeroase pelicule importante, apreciate de critica internaţională de film, precum: „Balada triste de trompeta” (r. Alex de la Iglesia), „The Nightingale” (r. Jennifer Kent), „Babyteeth” (r. Shannon Murphy), „Colectiv” (r. Alexander Nanau), „Spre Nord” (r. Mihai Mincan).

Ultima oră