Un val de praf saharian va ajunge deasupra României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment privind prezența unui val de praf care se va extinde deasupra României până în noaptea de joi spre vineri.

Conform ANM, în perioada 3 septembrie, ora 19:00 – 5 septembrie, ora 23:00, circulația aerului nord-estică va aduce particule de praf din zona deşertului Karakum, situată în Turkmenistan, spre estul Europei și deasupra României.

Acest val de praf a traversat deja Rusia, Ucraina și o parte din Republica Moldova. Hărțile publicate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus indică faptul că, miercuri, praful va acoperi peste trei sferturi din țară, iar joi va fi prezent pe întreaga suprafață a României, înainte de a părăsi țara spre Ungaria în noaptea de joi spre vineri.

În contextul acestei poluări severe, ANM recomandă persoanelor cu afecțiuni respiratorii să evite expunerea în aer liber și să se adăpostească în locuințe cu climatizare bună și filtre de aer. Autoritățile vor continua să monitorizeze evoluția fenomenului și vor actualiza informațiile pe măsură ce situația se dezvoltă.

Ultima oră