peste 50.000 de pensionari din sibiu vor avea pensiile mărite încă o dată, de la 1 octombrie

Casa Județeană de Pensii din Sibiu a susținut miercuri o conferință de presă unde a venit cu mai multe clarificări cu privire la recalcularea pensiilor. În cadrul conferinței a fost amintit și faptul că de la 1 octombrie vor crește din nou pensiile, odată cu creșterea pragului de impozitare.

peste 50.000 de pensionari din sibiu vor avea pensiile mărite încă o dată, de la 1 octombrie

Sute de pensionari s-au prezentat la ghișeele Casei Județene de Pensii din Sibiu pentru a cere mai multe explicații în ceea ce privește recalcularea pensiilor. Din acest motiv, Casa de Pensii a fost nevoită să deschidă nouă ghișee pentru început, iar mai apoi au rămas deschise între  patru și șase ghișee. Întrebările cele mai frecvente ale acestora au făcut referire la cum se calculează punctele de stabilitate.

Astfel, calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, și anume:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie, prin urmare nu se aplică pentru perioada în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Numărul de puncte de stabilitate se vor acorda proporțional și pentru fracţiunile de an. De asemenea, punctele de stabilitate nu se acordă pentru stagiile asimilate sau necontributive.

Citește și: Pensii mai mari pentru peste 80 la sută din pensionarii Sibiului. Unul dintre ei ia mai mult cu 6.000 de lei

Stagii asimilate perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile legii, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public. Exemplu de perioade asimilate: facultate, armată, pensie de invaliditate, concediu medical în perioada 01.04.2001 01.01.2006. STAGII necontributive: vechimea suplimentară acordată pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă sau în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001, şomajul anterior datei de 01.04.2001, plăți compensatorii, şomajul tehnic. În esenţă punctele de stabilitate reprezintă stimulente pentru prelungirea vieţii profesionale.

De asemenea, indemnizaţia de însoţitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va crește de la 1 septembrie 2024 cu suma de 224 de lei, de la 1.626 de lei, la 1.850 de lei. Această sumă este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.

În prezent, indemnizația de însoțitor este calculată la 80% din punctul de pensie. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii aduce o îmbunătățire și prevede un calcul al indemnizației de 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Citește și: Aproape 3.000 de pensionari sibieni nu au primit deciziile de recalculare. Casa de Pensii, anunț important pentru aceștia

O nouă creștere a pensiilor, de la 1 octombrie

O altă informare pe care Casa Județeană de Pensii a dorit să o aducă la cunoștință pensionarilor, este cea legată de creșterea pragului de impozitare de la 2.000 lei la 3.000 lei cu data de 1 octombrie, care este „Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice”.

Creșterea pragului de impozitare conduce, începând cu data de 1 octombrie la încă o creștere a cuantumului pensiei pentru aproximativ 51.414 de pensionari ai județului Sibiu.

 

 

Ultima oră