lotul 5 al autostrăzii sibiu-pitești este aproape gata

Lucrările la tronsonul cinci al viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești, care se întinde între Curtea de Argeș și Pitești, sunt în plină desfășurare și avansează într-un ritm foarte bun.

Începând cu luna septembrie 2021, când au început lucrările, tronsonul de 30,35 kilometri a ajuns acum la un stadiu fizic de 80%. Potrivit reprezentanților CNAIR, primul strat de asfalt a fost turnat în proporție de peste 90%, iar al doilea strat a ajuns la aproape 60%.

Antreprenorul, firma italiană WeBuild, a luat măsuri suplimentare pentru a accelera progresul lucrărilor, instalând o nouă stație de asfalt la începutul anului 2024. Aceasta stație produce 340 tone de asfalt pe oră, contribuind astfel la îmbunătățirea ritmului lucrărilor.

Reprezentanții CNAIR au declarat pentru „Adevărul” că tronsonul 5 Curtea de Argeș-Pitești ar putea fi deschis circulației până la începutul anului 2025, respectând termenul limită de 31 august 2025 impus de contract. Tronsonul va include trei noduri rutiere, un viaduct, șase pasaje și 12 poduri, precum și două centre de coordonare și întreținere a drumurilor în Bascov și Curtea de Argeș. Valoarea totală a contractului este de 1,7 miliarde de lei fără TVA, finanțată din fonduri europene nerambursabile.

În prezent, doar secțiunea 1 (Sibiu-Boița) a fost complet finalizată. Această secțiune de 13,7 kilometri a fost terminată pe 15 decembrie 2022, după ce contractul a fost semnat în aprilie 2019 cu firma Porr Construct SRL. Lucrările pentru întreaga autostradă sunt estimate să fie finalizate până în septembrie 2028, cu condiția să nu apară întârzieri suplimentare.

Autostrada Sibiu-Pitești este una dintre cele mai așteptate infrastructuri de transport din România, având rolul de a lega Muntenia de Transilvania și de a îmbunătăți considerabil conectivitatea în regiune.

Ultima oră