Ghețarul de la Scărișoara, situat în Munții Apuseni, se topește într-un ritm alarmant din cauza iernilor tot mai blânde și a verilor cu temperaturi ridicate, scrie Digi24.
În ultimul an, blocul de gheață a suferit o topire semnificativă, echivalentă cu procesul obșnuit de decenii.
În peșteră, temperatura variază între minus 14 grade Celsius în timpul iernii și până la 3 grade Celsius în timpul verii. Vizitatorii au observat o scădere notabilă a dimensiunii ghețarului comparativ cu acum 50 de ani. „Acum 50 de ani era mult mai înalt. Oricum, a mai scăzut din el un metru și jumătate,” a spus un turist recent. Alții au remarcat „șențulețe” pe gheață, probabil din cauza topirii continue.
Dumitru Sorin, ghid turistic, confirmă că „stratul format iarna este mult mai mic decât cel ce se topește vara,” în timp ce Cosmin Dobra de la Administrația Parcului Natural Apuseni adaugă că „precipitațiile pătrund în peșteră și contribuie la topirea gheții dacă temperatura nu scade după sezonul ploios.”
Ghețarul de la Scărișoara, cel mai mare bloc de gheață subteran din țară, atrage anual peste 100.000 de turiști, dar impactul schimbărilor climatice continuă să afecteze acest important monument natural.