negustorii de cafea se grăbesc să livreze marfa înainte de noua regulă ue

Traderii se grăbesc să livreze cafea în Uniunea Europeană înainte de intrarea în vigoare a directivei anti-defrișări.

Traderii de cafea se grăbesc să livreze stocuri în Uniunea Europeană înainte de intrarea în vigoare, pe 30 decembrie 2024, a noii directive UE anti-defrișări (EUDR), care impune dovedirea faptului că produsele vândute nu contribuie la distrugerea pădurilor.

Exporturile de cafea din Brazilia au crescut cu aproape 65% în primele șapte luni ale anului, iar Uganda, un furnizor în ascensiune, a înregistrat exporturi record, scrie presa ObservatorNews.

Cafeaua este vulnerabilă la cerințele noii directive, iar traderii se tem de perturbări în aprovizionare. Prețurile cafelei au atins niveluri ridicate, cu creșteri semnificative atât pentru cafeaua robusta, cât și pentru arabica.

Companiile de prăjit cafea se pregătesc pentru posibile deficite în primul trimestru din 2025 și se confruntă cu provocări legate de costuri și disponibilitatea containerelor navale. În timp ce Europa riscă să piardă peisajul de pe piața cafelei, China se dovedește a fi un potențial câștigător, intrând pe piață ca un nou cumpărător major.

Ultima oră