Reportaj: Mini-festivalul din satul cu trei oameni de-ai locului și cele mai interesante porți din județul Sibiu

La o oră jumate de Sibiu, după ce parcurgi întreaga vale a Hârtibaciului, după Agnita încolo, la granița cu județul Brașov, se află satul Gherdeal. Un sat mic, liniștit, un pic izolat. Un sat peste care, de pe deal, veghează vechea Biserică Evanghelică, acum parcă uitată. Un sat a cărui străduțe te învață ce e tihna și bucuria vieții departe de forfota urbană. Aici, lipsa semnalului mobil și de internet te obligă să te reîntorci la vechile valori umane. Să trăiești clipa, plimbarea la pas, peisajele largi parcă decupate dintr-o carte poștală. La câțiva pași în drumeție ajungi repede pe un câmp deschis, unde pare că n-a fost vreodată picior de om; un loc perfect pentru a te întinde pe iarbă și a privi cerul de-un albastru intens. Într-o altă direcție, tot la câțiva pași distanță, un stejar secular stă mărturie sutelor de ani ce au trecut peste acele locuri, iar priveliștea către Făgărași îți oferă siguranță și putere.

În Gherdeal mai locuiesc astăzi 3 săteni de-ai locului, și în total 16 oameni. 13 dintre ei sunt venetici, stabiliți aici din diferite părți ale lumii. Iar o simplă plimbare prin sat se simte ca o vânătoare de comori arhitecturale – mai precis de porți creative. Casele sunt mai mult sau mai puțin îngrijite; unele atent renovate și dischisite, altele aproape părăginite, însă păstrând valorile vechilor tradiții săsești printre cărămizile zidurilor strașnice. Poți recunoaște ușor casele locuite – porțile acestora sunt atent decorate cu elemente ce le personalizează și le evidențiază personalitatea familiei ce le trece zilnic pragul: coronițe cu floricele naturale sau artificiale, atenționări dntre cele mai creative pentru câini neprietenoși, dovleci sculptați de la Halloween, plăcuțe și decorațiuni cu muuulte pisici ce poartă mesajul iubirii necondiționate față de aceste gingașe animăluțe, însemne în zugrăveală sau sculpturi în lemnul porții. Dacă este ceva ce simbolizează astăzi Gherdealul, sunt porțile-i foarte creative.

Venetic: mini-festivalul din Gherdeal

A început cu 4 ani în urmă cu gândul să fie și să rămână un festival mic. A început cu dorința de a uni două lumi, una a satului și alta a veneticilor de aici. Unește de atunci și două sate învecinate, unul mai mare, cu vreo 200 de locuitori, Șomartin, și Gherdealul. Unește și o comunitate de prieteni, de oameni care creează aici contexte artistice și culturale, și de artiști care-și găsesc aici locul ideal pentru creație.

Povestea Venetic.live a început atunci când Oana Crestincov, locuitoare a casei cu nr. 86 din Gherdal și-a dorit să facă aici un festival. I s-a alăturat atunci Maria Balabaș, din Șomartin, nașa festivalului, cum se autodescrie ea. Ambele venetice dar cu prețuire pentru valorile satelor ce le-au adoptat. Oana este avocată și manager de proiect al Atelierului de Sculptură, iar Maria este artistă și jurnalistă; ați citit-o în Dilema Veche și ați ascultat-o în Dimineața crossover de la Radio România Cultural.

Foto: Venetic.live
Foto: Venetic.live

Atunci Maria i-a spus Oanei: „hai să facem ceva împreună”. Ori din asta efectiv au ajuns să facă Venetic.live. În primul an o ediție mai mică, un fel de house-party, fără niciun fel de finanțare. În al doilea an finanțările obținute le-au permis să curatorieze un program artistic mai consistent și să amenajeze locul pentru a-și primi oaspeții de festival. Iar acum, la cea de-a treia ediție, evenimentul și-a atins scopul și capacitatea. „Câteodată scopul se mai arată și pe parcurs”, îmi spune Maria despre începuturile festivalului. „Adunăm aici două lumi, Oana pe partea de muzică, de DJ iar eu pe partea de muzică live, performance, proiecții de film. Nu ne-am dorit ca evenimentul să aibă o direcție clară, la modul noi vrem doar tipul acesta de muzică, ci ne-am dorit un eveniment care să aducă laolaltă mai multe gusturi și preferințe muzicale și culturale. Ceea ce ne-a ieșit. Festivalul reprezintă acum cine suntem noi și culturile din care venim”, îmi mai spune aceasta. De-a lungul anului cele două au mai creat și câteva alte evenimente conexe: „Venetic sessions – cu o reprezentație în vară de Sânziene, și 3 ediții de iarnă cu colinde, în Gherdeal, Șomartin și Cincșor”

Foto: Venetic.live
Foto: Venetic.live

Oana îmi spune că și-a dorit de la început un eveniment restrâns, bazat pe calitate nu cantitate. „Nu vrem sa ne îmbogățim; o facem din pasiune pentru muzică, pentru artiști, pntru copii, din dorința de a crea un spațiu adecvat pentru artișt să se exprime și să comunice direct și personal cu publicul”, îmi spune ea. „Ediția de anul acesta a cam atins ceea ce ne doream ca număr de paticipanți, atmosferă, prestații artistice. Acum vom analiza sub ce formă vom continua astfel încât să păstrăm acest vibe”, conclude aceasta. Spațiul în care are loc evenimentul este chiar casa Oanei și a soțului ei Cristian Crestincov, sculptor. Aici acesta își are și atelierul unde creează și produce lucrări din bronz. Aici cei doi mai organizează  din când în când expoziții sau concerte mici și ateliere. 

Foto: Venetic.live
Foto: Venetic.live

La Șomartin pe de altă parte, Maria și soțul ei Vlad organizează diferite acțiuni culturale și artistice la reședința Asociației Minimorum. Ultima dintre acestea fiind performance-ul CICLAM, construit pe un text de proză scurtă al Mariei, publicat în 2022. Pentru a crea acest spectacol Maria a susținut aproape tot anul ateliere cu copiii din sat și din zonă: „Am fost în diferite locuri împreună, cu diferiți copii, de diferite vârste și diferite neamuri pe tot parcursul anului. Nu poți să te gândești că le oferi un alt viitor, dar prin întâlnirile astea muzicale îi încurajăm să descopere câte ceva și să știe că au contribuit la un proiect artistic.”

Venetic. Third Beat: un spațiu al acțiunilor concrete înspre o viață apropiată de idealul sustenabilității

„Vii cu mașina? Contribui la plantarea unei livezi! Taxa pentru amprenta de carbon este 20 lei / autovehicul sub forma unei donații. Astfel creștem încet, încet o livadă de aluni. Lângă locația de festival poți admira deja primii puieți de alun, plantați în urma ediției din 2022.” Cam așa te întâmpină organizatorii în planificare călătoriei tale spre Gherdeal. „Gândim activități și soluții pentru ca amprenta de carbon a festivalului să tindă spre zero și pentru ca tu să continui gesturi și atitudini sustenabile în existența cotidiană”, se mai poate citi în instrucțiunile organizatorilor.

Foto: Monika Tompos
Foto: Monika Tompos

Iar odată ajuns la Gherdeal vei înțelege de ce. Aici pur și simplu descoperi tihna în adevăratul ei sens. Descoperi cât de bine este să mergi desculț prin iarbă. Descoperi că nu ai nevoie de prea multe ca să fii fericit. Te lași răpit de trei zile aproape de pădure, cu prieteni, cu muzică, expoziții, proiecții de filme și ateliere creative. Ai parte de plimbări pitorești, degustări savuroase și activități pentru toată familia.  Pentru că Venetic.live înseamnă conexiuni între culturi și comunități, dialog între tradițiile urbane și cele locale și activități sustenabile și artistice pentru toate vârstele.

Anul acesta, Venetic.Third Beat a avut loc între 23 – 25 august. Programul evenimentului a inclus printre altele, ateliere pentru copii și adulți, ateliere de yoga, muzicale și de ciocolată; proiecția filmului The Government of Children în regia Ioanei Mischie; concerte cu Elven Bird, Radu Vâlcu și Tumbe; DJ-Sets cu Lejer, DJ Vasile și Mihai Dobre; și susținerea performance-ului Ciclam.

Mai multe depre Venetic.live și edițiile sale viitoare, aici: https://www.facebook.com/venetic.live 

 

Ultima oră