foști militari români sprijină armata congoleză în lupta împotriva rebelilor. medieșeanul horațiu potra: ”suntem obligați să ne apărăm zona de viață” (video)
foto Captură TVRinfo

În jur de 1000 de foști militari români sunt activi în Republica Democratică Congo, unde sprijină guvernul local în combaterea rebelilor din estul țării.

Aceștia sunt staționați în Goma, unde instruiesc armata congoleză și se confruntă cu o situație extrem de periculoasă, având avanposturi la doar 7 km de pozițiile rebelilor care înconjoară orașul. Până acum, 4 români au fost uciși în luptele recente, scrie TVRinfo.

Horațiu Potra, agent de securitate, a explicat că, în ciuda riscurilor, este dificil să găsească asiguratori pentru contractori în zone de conflict. Potra a clarificat că nu consideră termenul „mercenar” ca fiind pe deplin adecvat pentru descrierea rolului lor, subliniind că misiunea lor include atât instruirea armatei congoleze, cât și apărarea zonei de operațiuni.

Majoritatea dintre acești foști militari au experiență în Forțele Speciale, MAI, SPP, SRI și Brigada de Luptă Antiteroristă.

YouTube video

Ultima oră