cât de adaptat este sibiul la nevoile persoanelor cu dizabilități. „mi s-a ars siguranța căruciorului pe milea din cauza bordurilor”

Sibiul nu este adaptat la nevoile persoanelor cu dizabilități spune un sibian care se deplasează în fotoliu rulant. Acesta a prezentat în fața consilierilor locali, în ședința de joi, o serie de probleme cu care se confruntă atât el, cât și alți sibieni cu dizabilități. 

Nicolae Marius Hămbășan a prezentat în plenul ședinței Consiliului Local de joi problemele cu care se confuntă în oraș. Una dintre ele face referire la locuințele sociale, administrate de Urbana, care nu sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. 

Citește și: Primarul Fodor l-a luat la rost pe directorul Urbana în fața consilierilor locali 

Și-a stricat căruciorul din cauza bordurilor din oraș

Sibianul a povestit o întâmplare de zilele trecute când a fost nevoit să sune la 112 pentru că nu s-a mai putut deplasa, urmare a faptului că i s-a defectat căruciorul din cauza bordurilor de pe bulevardul Vasile Milea.  

„Acum 3 zile pe bulevardul Vasile Milea a trebuit să solicit 112, la ora 21, din cauza înălțimii bordurii și a lucrărilor de pe partea dreaptă, pentru că mi s-a ars siguranța de la căruciorul cu care mă aflu în momentul de față. Mi l-a făcut cineva și mi-am cumpărat siguranțele pe banii mei, pentru că asta este. A trebuit să solicit intervenția prin 112, începând de la poliție, salvare, jandarmerie și transportarea subsemnatului la domiciliu pentru că noi nu avem nici mijloc de transport compatibil. (…) Din păcate, nu doar eu mă aflu în această situație, ci sunt mult mai multe persoane în societate, dar din păcate, lipsa accesibilității îi obligă să rămână în case și este păcat”, a spus sibianul. 

Spații verzi și de loisir pentru persoanele cu dizabilități 

Sibianul a ridicat și problema lipsei spațiilor de recreere pentru persoanele cu dizabilități. În cartierul Reșița, spre exemplu, acolo unde locuiesc mai multe persoane în spații sociale, ar putea fi amenajat un astfel de loc. 

„În cartierul Reșița avem două spații enorm de mari unde cred că se poate amenaja un parc pentru vârstnici și pentru noi, adulții, pentru că avem doar pentru copii în acest cartier. (…) Un parc cu filigorii, cu bănci, acoperite, pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități să ne desfășurăm niște activități recreative sau de comunicare. În Reșița II mai este un spațiu unde cred că ar fi benefic dacă s-ar face un spațiu unde și alte persoane ar putea să se dea cu bicicleta, să facă gimnastică, cum avem în Sub Arini. Și măcar o toaletă publică pentru persoanele cu dizabilități, că ne lipsește în Sibiu cu desăvârșire”, a cerut sibianul. 

Primarul Astrid Fodor a precizat că în cartierul Reșița este prevăzută construcția a două blocuri ANL, însă municipalitatea va analiza posibilitatea amenajării unui spațiu de recreere. 

Persoane cu dizabilități, în comisie la recepția lucrărilor publice 

Nicolae Marius Hămbășan a mai arătat că, potrivit legii, persoanele cu dizabilități pot fi incluse în comisia de recepție a lucrărilor publice. Prin urmare, a cerut ca această lege să fie respectată. 

„Am solicitat conform Legii 44/2006, art. 62, alin. 1 și 2, unde e menționat că instituțiile publice sunt obligate să includă persoane cu dizabilități în cadrul consiliului de recepție a lucrărilor publice, deci sunt obligate. Eu am făcut personal două adrese, inclusiv cu recomandare pe lege (…). Am făcut două adrese și mi s-a răspuns oarecum negativ, trimițându-mă la legislația în construcții, fără să mi se facă referire la legea aceasta”, a spus sibianul. 

Astrid Fodor a precizat că împărtășește punctul de vedere al sibianului. „Eu sunt de aceeași părere cu dumneavoastră, dar aștept răspunsul de la secretarul general. (…) Din punctul meu de vedere, dumneavoastră puteți fi consultant în această comisie pe problemele care implică persoanele cu dizabilități. De exemplu la trotuare, nu pe probleme tehnice”, a spus primarul Sibiului. 

Sibianul și-a arătat nemulțumirea și față de șoferii care parchează în mod ilegal pe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, cerând să fie luate măsuri chiar dacă parcările de află pe o proprietate privată, adică în fața magazinelor și supermarketurilor. „Nu putem sancționa șoferii care parchează ilegal? Eu am făcut adresă la Ministerul de Interne, să vedem ce înseamnă drumuri publice și unde se poate interveni. Vreu sa știu dacă Poliția Locală are și atribuția de a sancționa conducătorii auto parcați ilegal pe locurile pentru persoane cu dizabilități din parcările supermarketurilor”. 

Ultima oră