anpc face controale la rechizite și uniforme școlare

ANPC derulează, înainte de începerea școlii, mai multe acțiuni de verificare a modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea rechizitelor și uniformelor școlare. Controalele au loc în toată țara. 

Inspectorii ANPC supraveghează piața de profil, în cel mai aglomerat moment al său din an, potrivit unui comunicat de presă, scrie Mediafax.

„Este foarte important pentru toți consumatorii, mai ales pentru părinții, care în această perioadă achiziționează rechizite sau uniforme școlare pentru copii, să fie foarte atenți la caracteristicile și etichetele acestora, și să facă aceste cumpărături din magazine autorizate și raioane specializate pentru a evita achiziționarea unor produse care ar putea să pună în pericol sănătatea copiilor. Uneori un preț exagerat de mic poate ascunde anumite probleme legate de calitatea produselor, acestea putând fi contrafăcute, spune Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Instituția transmite că părinții trebuie spă fie atenți la achiziționarea rechizitelor, uniformelor școlare și a altor produse textile necesare școlarilor.

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii trecuți, comisarii ANPC au identificat la comercializare produse neconforme, printre care rechizite (carioci, pixuri, radiere) fără traducerea în limba română a elementelor de caracterizare, – uniforme școlare fără etichete de produs care să conțină principalele elemente de identificare și caracterizare (lipsa compoziție fibroasă și instrucțiuni de întreținere), ghiozdane școlare fără etichete care să conțină principalele elemente de identificare și caracterizare, seturi de markere colorate având data durabilității minimale depășită, acuarele fără documente de calitate, blocuri de desen la care s-a constatat că nu respectau condițiile declarate în sensul că pe copertă se declara că au 20 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că produsul conținea 10 file/A4 albe si 1 fila roz, caiete de matematică la care s-a constatat că nu respectau condițiile declarate, în sensul ca pe copertă se declara că au 96 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat ca produsul conținea 85 file/A4.

Ultima oră