ce chirii îi așteaptă pe studenți la sibiu în toamna anului 2024

Toamna se numără bobocii și… chiriile. Este perioada din an în care prețurile explodează, mai ales în orașele universitare, odată cu venirea studenților la facultate. Pentru mulți tineri e o corvoadă să își caute o locuință, iar asta din cauză că bugetul pe care și-l alocă este mult mai mic decât prețurile cerute de proprietarii de apartamente. 

Tinerii care vin la facultate în Sibiu și aleg să se mute în chirie se lovesc de prețurile mari percepute de proprietarii de garsoniere și apartamente. Agenții imobiliari spun că prețurile au fost într-o continuă creștere tot anul și că doar în zonele periferice poți găsi o chirie care să se încadreze într-un buget mai redus. 

Cu cât se închiriază apartamentele în Sibiu

În luna iulie 2024, prețurile medii pentru închirierea apartamentelor au înregistrat creșteri notabile la nivel național, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și față de luna anterioară. O analiză efectuată pe platforma imobiliară Storia relevă o creștere generală și în Sibiu. Iar prețurile vor continua să crească, lucru influențat și de faptul că studenții revin la facultate în orașul de pe Cibin. 

Agenții imobiliari spun că ne aflăm pe o pantă ascendentă în ceea ce privește prețurile apartamentelor închiriate.

„În perioada de înainte să înceapă facultatea, chiriile erau puțin în creștere pentru că cererea era mai mare față de restul anului. Însă anul acesta chiriile au explodat încă de la începutul lui 2024.⁠ O garsonieră studio/complet decomandată și modernă poate ajunge și la 500€. ⁠Prețul unui apartament cu 2 camere variază în funcție de zonă. Dacă ne referim la zonele rezidențiale unde totul este nou și modern se învârte undeva la 400-450€, preț similar cu garsonierele din zona centrală”, explică Ioana Elena Larisa, agent imobiliar în Sibiu. 

Agenții spun că cererea este mai mare pe partea de chirii, în luna septembrie, în fiecare an din pricina venirii studenților în oraș. Anul acesta însă, lucrurile stau diferit. „Nu studenții sunt factorul pentru care au crescut chiriile, ci cererea este foarte mare. Neavând alternative, sunt constrânși să închirieze indiferent de preț”, spune Ioana Elena Larisa. 

Alternative în localitățile învecinate 

Mulți dintre tinerii care vin în Sibiu la facultate sunt demoralizați din cauza chiriilor exagerate. De obicei, aceștia au un buget de până în 350 de euro și, fiindcă prețurile în Sibiu sunt mult mai mari, fie aleg să împartă locuința cu un coleg, fie se orientează către localitățile „dormitor”, cum sunt Șelimbăr și Cisnădie. Și acolo prețurile au crescut, însă tinerii sunt atrași de faptul că locuințele sunt noi și moderne, fiind dispuși să își mărească bugetul pentru un mai mare confort. 

„Tinerii aleg să închirieze în zonele din periferia Sibiului, cum ar fi Doamna Stanca, Calea Cisnădiei, Selimbar. De ce? Pentru ca locuințele sunt noi și moderne, iar comunitatea se pliază pe vârsta lor, majoritatea proprietarilor sau chiriașilor fiind tineri. Nu prețul îi determină să aleagă periferia Sibiului și nu centru, ci mai degrabă confortul locuințelor. În general părinții studenților au o analiză a pieței când caută chirie și cumva sunt familiarizați cu prețurile. Pentru un singur student caută ceva în 300-350€ ”, a explicat Ioana Elena Larisa, agent imobiliar în Sibiu.

Chirie de 4.000 de euro în Sibiu 

Sibiul pare că vrea să depășească Clujul, oraș recunoscut pentru prețurile mari pe care le au chiriile. În unele cazuri, prețurile percepute de proprietari sunt mai mari chiar și decât cele din capitale europene. Drept dovadă, în această perioada, un penthouse de 4 camere, cu o suprafață de 131 mp, situat în zona Parcului Sub Arini, se închiriază cu 4.000 de euro. „În prețul menționat este inclus un loc de parcare subteran și o boxă pentru depozitare. Locuința va fi predată complet mobilată și utilată”, se precizează în anunțul publicat de Maia Imobiliare. 

O chirie de 2.500 de euro percepe proprietarul unei case situate în zona Moara de Scoarță. Casa, construită în anul 2023, are o suprafață de 140 metri pătrați și dispune de 4 camere. În general, cele mai scumpe sunt penthouse-urile, care se închiriază, în medie, cu 1.000 – 1.500 de euro pe lună. 

Agenții imobiliari sunt de părere că prețurile chiriilor au crescut atât de mult în municipiul Sibiu încât este mult mai este rentabil să îți cumperi o locuință. În cele mai multe cazuri, ratele sunt mai mici decât chiria pentru un apartament. 

Ultima oră