Școala Gimnazială Râu Sadului se numără printre cele trei școli din județ care încă dispun de toalete în afara clădirii. Primarul comunei Râu Sadului, Daniel Dumitru Minea a inițiat un proiect de reabilitare a instituției, care include și construcția toaletelor în interiorul clădirii. Lucrările sunt estimate a se finaliza până la venirea iernii.
Primăria comunei Râu Sadului a demarat un proiect de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale din Râu Sadului, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei, cu o co-finanțare de 330.000 de lei din bugetul local.
Printre măsurile vizate se numără și instalarea pompelor de căldură, a panourilor solare și înlocuirea tâmplăriei exterioare. De asemenea, proiectul prevede și reabilitarea acoperișului, pentru a asigura o eficiență energetică ridicată. În plus, va fi instalată o stație de încărcare pentru mașini electrice, facilitând utilizarea unui microbuz școlar electric ce va fi pus la dispoziția școlii printr-un parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu.
Elevii, relocați temporar la Căminul Cultural
Deși lucrările au început acum mai bine de o lună, acestea nu vor fi finalizate până la începutul noului an școlar. Drept urmare, cei aproximativ 30 de elevi din clasele I-VIII vor fi mutați temporar la Căminul Cultural din localitate, unde vor beneficia de toate condițiile necesare, inclusiv toalete interioare. Primarul comunei Râu Sadului, Daniel Dumitru Minea, a declarat că elevii vor fi relocați în mai multe spații amenajate special pentru desfășurarea orelor.
„Am început deja lucrările de o lună și ceva. Acum e în curs de construire. A durat destul de mult. De anul trecut s-a făcut proiectul acesta, dar a trebuit făcut proiectul tehnic, apoi obținute avizele și autorizația de construire, inclusiv avizul ISU care ne-a obligat la o grămadă de condiții de ignifugare și protecție la foc. Acum suntem în lucru. Speram să terminăm de reabilitat școala până la începerea anului școlar dar nu am reușit și va trebui să relocăm copiii. Sunt mai multe spații împărțite deja. Avem o bibliotecă în care va fi o clasă, mai avem o sală mai mică unde va fi o altă clasă, și amenajăm și o altă încăpere. Acolo e și toaletă. Condițiile sunt favorabile până când se va termina școala de reabilitat”, a spus Daniel Dumitru Minea , primarul comunei Râu Sadului.
Lucrările ar putea fi finalizate până la venirea iernii
Primarul a precizat că, în cazul în care lucrările vor continua și după venirea iernii, Căminul Cultural este echipat cu centrală pe lemne și calorifere, oferind condiții adecvate pentru desfășurarea cursurilor. În prezent, Școala Gimnazială Râu Sadului are aproximativ 44 de elevi, dintre care 10-12 sunt preșcolari. Reabilitarea nu include locația grădiniței, așa că doar elevii din ciclul primar și gimnazial vor fi mutați temporar.
„Cred că vom reuși până la iarnă, dar și în situația în care se vor prelungi lucrările, chiar și peste iarnă avem centrală pe lemne cu calorifere, cu tot ce trebuie. Școala e prinsă pe programul de reabilitare energetică dar sunt mult mai multe lucruri. Se va schimba inclusiv tâmplăria exterioară cu una mai performantă, izolarea clădirii, reabilitarea acoperișului, montarea de panouri solare care să asigure consumul de energie”, a mai transmis primarul.
De asemenea, în cadrul proiectului se va instala o stație de încărcare pentru mașinile electrice, un aspect deosebit de important, deoarece, prin intermediul Consiliului Județean Sibiu, școala va beneficia de un microbuz școlar electric.
„Facem și o stație de încărcare pentru mașinile electrice. Avem un proiect cu Consiliul Județean de pentru dotarea școli icu microbuz școlar electric”, a mai spus primarul comunei Râu Sadului, Daniel Dumitru Minea.