Programul național prin care preșcolarii și elevii din România primesc alimente gratuite în școli este din nou în pericol, în condițiile în care licitațiile pentru achiziționarea produselor necesare sunt întârziate, iar Hotărârea de Guvern care reglementează desfășurarea programului a fost adoptată cu doar trei săptămâni înainte de începutul anului școlar 2024-2025.
În teorie, acest program ar trebui să contribuie la asigurarea unei alimentații sănătoase pentru copiii din medii defavorizate și la reducerea abandonului școlar. Totuși, în practică, problemele de logistică și de infrastructură, combinate cu întârzierile în desfășurarea licitațiilor, au transformat programul într-un „dezastru” în anii anteriori, potrivit profesorilor și experților consultați de Digi24.ro.
Întârzieri și licitații contestate
Reprezentanții părinților și ai profesorilor au subliniat că alimentele ajung adesea cu întârziere sau, în unele cazuri, nu ajung deloc la copii. „De fiecare dată, explicațiile din partea autorităților locale au fost că Hotărârile de Guvern vin foarte târziu, înainte de debutul anului școlar. Se pierde foarte mult timp pentru caietele de sarcini și organizarea licitațiilor, după care licitațiile sunt contestate de diverși operatori economici și nu mai ajung niciodată să fie finalizate ca produsele să ajungă la copii”, a explicat Iuliana Constantinescu, președintele Asociației Naționale de Părinți.
Iulian Cristache, fostul președinte al Federației Naționale de Părinți, este de părere că este puțin probabil ca distribuirea alimentelor să înceapă la 9 septembrie, data programată de Guvern. Acesta a invocat probleme de logistică, precum și faptul că licitațiile nu au fost organizate la timp. În plus, prețurile oferite în cadrul licitațiilor au fost prea mici, ceea ce a redus interesul producătorilor locali de a participa.
Alimente insuficiente și de proastă calitate
Problemele nu se limitează doar la întârzieri. În trecut, atunci când alimentele au ajuns la școli, calitatea acestora a lăsat mult de dorit. Elevii s-au plâns de mere stricate, biscuiți expirați și pâine veche. Profesorii au semnalat și faptul că unele produse, precum iaurtul, nu sunt consumate de copii din cauza lipsei ustensilelor necesare, iar altele, precum biscuiții din făină integrală, nu sunt pe placul elevilor.
În plus, cantitățile de alimente distribuite sunt adesea insuficiente pentru a satisface nevoile copiilor. „Sunt copii care au nevoie mult mai mult decât un pachețel de biscuiți de 100 de grame și un lapte de, nu știu cât are, 200 sau 150 de ml”, a declarat un profesor din Brașov.
Riscuri pentru anul școlar 2024-2025
Anul acesta, Guvernul a încercat să prevină problemele anterioare prin întocmirea unui calendar de distribuție, iar prima livrare a fost programată pentru 9 septembrie. Cu toate acestea, scepticismul rămâne ridicat în rândul experților și părinților, care avertizează că întârzierea adoptării Hotărârii de Guvern și problemele logistice ar putea compromite din nou programul.
În ciuda dificultăților, programul de alimente gratuite rămâne o inițiativă importantă, mai ales pentru copiii din comunități vulnerabile, unde poate contribui la reducerea abandonului școlar și la asigurarea unei alimentații minime pentru cei care nu au posibilitatea de a mânca acasă. Totuși, pentru a fi cu adevărat eficient, este necesară o mai bună organizare și o planificare din timp a tuturor etapelor implicate în desfășurarea programului.