evacuări în japonia din calea celui mai puternic taifun al anului

Japonia a emis o serie de avertismente pentru locuitori, în apropierea taifunului Shanshan. Acesta vine în urma unor fenomene meteo extreme, cauzate de schimbările climatice.

Japonia se pregătește pentru cel mai puternic taifun al anului, Shanshan, care se apropie de insula sudică Kyushu, cu rafale de vânt de până la 252 km/h. Autoritățile au emis cel mai înalt nivel de avertizare pentru vânt violent și valuri uriașe, sfătuind zeci de mii de locuitori să evacueze zona, notează AFP, citează Mediafax.

Transportul public a fost suspendat, iar un producător important de autoturisme a întrerupt producția în toate cele 14 fabrici.

În Aichi, două persoane sunt date dispărute după ce o alunecare de teren a îngropat o casă. Serviciile de salvare continuă căutările.

Agenția Meteorologică Japoneză a prognozat precipitații de 1.100 mm în 48 de ore și a avertizat că există o posibilitate extrem de mare de producere a unui dezastru major.

Mai mult, peste 25.000 de pasageri au fost afectați de anularea zborurilor și trenurilor, în timp ce operatorii feroviari au anunțat eventuale anulări ale trenurilor Shinkansen.

Taifunul Shanshan este cauzat de fenomene meteo extreme recente, în urma schimbărilor climatice.

Ultima oră