Elvețienii consideră că bătrânețea începe la 80 de ani

Elvețienii consideră că „bătrânețea” începe la împlinirea vârstei de 80 de ani, ceea ce reprezintă o evaluare mai optimistă decât în deceniile anterioare. În anii 1990, un elvețian mediu considera că ultima etapă a vieții începea la 69 de ani, conform sondajelor, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, situația de viață la „vârsta a treia”, adică între 65 și 80 de ani, diferă de cea de la „vârsta a patra”, adică de la 80 de ani, după cum se subliniază în publicația „Panorama Society Switzerland”.

Persoanele aflate la „vârsta a patra” se confruntă din ce în ce mai des cu boala și dependența. Conform raportului, creșterea acestui grup de vârstă este cea mai mare în termeni relativi.

Cercetătorii au observat o diversitate din ce în ce mai mare în ceea ce privește condițiile de trai și de gospodărie și modul în care oamenii trăiesc după pensionare.

Pe de o parte, există mai multe opțiuni, dar, pe de altă parte, există și inegalități în ceea ce privește situația financiară și sănătatea. În ciuda situației în general bune a populației în vârstă, sărăcia la bătrânețe este încă prezentă.

Conform publicației, îngrijirea pe termen lung s-a schimbat și în contextul creșterii speranței de viață și a diversității. Îngrijirea instituțională în casele de bătrâni și de îngrijire este în scădere, în timp ce îngrijirea ambulatorie și modele precum îngrijirea de zi, îngrijirea de noapte și șederile de scurtă durată în casele de bătrâni și de îngrijire sunt în creștere.

Ultima oră