blocuri cu peste 600 de apartamente, hotel, birouri și o sală de sport plănuite pe calea șurii mici
Sursa: Biroul de Arhitectură Irina Popa

Mai multe locuințe, birouri, spații comerciale, o sală de sport, un hotel și chiar un after-school ar putea apărea pe Calea Șurii Mici în zona străzii Frigoriferului din Sibiu. Documentația de urbanism, pentru modificarea funcțională a zonei, a fost pusă în dezbatere publică.

Sibienii sunt invitați să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru modificarea funcțională din UTR Ei în UTR M (zonă mixtă) în vederea construirii unui ansamblu de imobile – locuințe colective, spații de birouri, spații sportive și de agrement, spații comerciale și administrative, hotel, propus în Municipiul Sibiu, strada Frigoriferului, Calea Șurii Mici, nr. 33-39. Observațiile pot fi transmise în perioada 28 august – 21 septembrie 2024 pe adresa de e-mail pms@sibiu.ro, la telefon 0269-208800 int. 551 sau la adresa primăriei din strada S. Brukenthal nr. 2.

Inițiatorii PUZ-ului sunt SC Rhenania Immo SRL prin Micle Bogdan pentru SC Pamira Sport SRL, SC Pamira Prod SRL, SC Floradi Prod Com SRL, SC Electrobrans Prod SRL, SC Electro-Con Impex SRL, SC Segani SRL, Preda Claudiu Lucian, Scăunaș Ovidiu. 

Modificări mari în zonă

Suprafața totală a terenului ce face obiectul documentației este de 57.936 metri pătrați. Pentru a putea fi amenajate toate construcțiile amintite anterior, va fi nevoie ca funcțiunea zonei să fie modificată. 

Potrivit documentației pusă în dezbatere publică, înălțimea maximă admisă a clădirilor din această zonă va fi de 10 niveluri supraterane (regim de înălțime D+P+8E+R). Aspectul clădirilor va fi de factură modernă și va exprima caracterul programului de locuire. Se interzice realizarea de pastișe arhitecturale și imitarea stilurilor istorice. Una dintre condițiile impuse în PUZ va fi ca toate clădirile să fie racordate la rețelele de apă, canalizare, energie electrică și gaz. 

blocuri cu peste 600 de apartamente, hotel, birouri și o sală de sport plănuite pe calea șurii mici
Sursa: Google Maps

„Se vor asigura spații libere de folosință comună în proporție minimă de 10% din suprafața construită desfășurată a locuințelor la nivel de parcelă. (…) Spațiile libere de folosință comună nu pot include în acest sens grădinile de folosință privată aferente apartamentelor, accesurile carosabile, parcajele la sol sau platformele de depozitare a deșeurilor gospodărești. Se recomandă realizarea de grădini de folosință privată, de preferință în dreptul apartamentelor de la parterul clădirilor”, se arată în documentație. 

Sute de apartamente și parcări, un hotel și un afterschool 

Terenul pe care va fi realizat ansamblul imobiliar va fi împărțit pe 5 zone. În Zona 1 va fi ridicat un imobil mixt care va cuprinde birouri, un hotel și un bar. În aceeași zonă, va fi amenajată sala de sport, în zona terenurilor de tenis. Zona 2 va cuprinde blocurile cu regimul de înălțime D+P+5E+R, iar în Zona 3 vor exista imobile de locuințe, birouri și comerț cu un regim de înălțime D+P+8E+R. În Zona 4 sunt propuse a fi amenajate alte blocuri cu regimul de înălțime D+P+6E+R, iar în Zona 5, blocuri cu regimul de înălțime D+P+5E+R. 

blocuri cu peste 600 de apartamente, hotel, birouri și o sală de sport plănuite pe calea șurii mici

Documentația propune astfel amenajarea în ansamblul Pamira-Floradi a mai multor blocuri cu un total de 665 de apartamente. De asemenea, se va construi un hotel care va avea o capacitate de 20 de camere. Sala de sport propusă va avea o capacitate de 50 de persoane. Se propune inclusiv realizarea unui After-School în această zonă. 

În ceea ce privește parcările, se propune amenajarea unui număr de 1.070 de locuri. 530 dintre ele vor fi realizarea la demisol, dar și într-o clădire dedicată. La sol vor exista 540 parcări la sol. 

Ultima oră