românia în topul celor mai ieftine locuințe noi din europa
FOTO arhivă

România continuă să fie una dintre țările europene cu cele mai accesibile locuințe noi, ocupând poziția a treia în clasament. În 2023, prețul mediu al unui metru pătrat de apartament nou în România a fost de 1.504 euro, în ușoară creștere față de 1.461 euro/mp în 2022, scrie presa națională.

Țara noastră este urmată de Bosnia și Herțegovina și Grecia. De asemenea, România se situează pe locul patru în topul accesibilității locuințelor, cu 5,9 salarii medii brute anuale necesare pentru achiziția unui apartament de 70 mp, comparativ cu 6,3 salarii în 2022.

Cel mai scump oraș din România pentru achiziția de locuințe noi este Cluj-Napoca, cu un preț mediu de 2.434 euro/mp, urmat de București și Brașov. În contrast, cele mai scumpe locuințe din Europa sunt în Paris, München și Londra.

Studiul Deloitte Property Index, care analizează piața imobiliară în 24 de țări și 69 de orașe, evidențiază și variații semnificative în gradul de îndatorare a gospodăriilor și ratele ipotecare în diferite state europene.

Ultima oră