guvernul francez experimentează interzicerea telefoanelor mobile în licee
foto SIMBOL

Ministrul demisionar al Educației, Nicole Belloubet, a vorbit despre introducerea unei „pauze digitale” în școli și licee. Interdicția experimentală a telefoanelor mobile în „aproape 200 de licee” ar putea intra în vigoare de la începutul noului an școlar, potrivit BFMTV, citează Mediafax.

Subiectul a fost abordat în mai multe rânduri și ar trebui să-i preocupe în curând pe toți elevii. În cadrul conferinței sale de presă de marți, ministrul demisionar al educației, Nicole Belloubet, a vorbit despre o interdicție experimentală a telefoanelor mobile în „aproape 200 de licee” de la începutul noului an școlar, cu scopul de a introduce o „pauză digitală”. Obiectivul este generalizarea acestei măsuri în lunile următoare.

Nicole Belloubet a declarat: „Experimentarea acestei pauze digitale va începe în această toamnă, în 2024, în aproape 200 de școli secundare, și ar trebui să fie posibilă implementarea acestei pauze digitale la nivel general din ianuarie 2025”.

În termeni practici, elevii ar trebui să își lase smartphone-ul într-un dulap atunci când ajung la școală, așa cum a explicat ministrul în primăvară. Deocamdată, elevii își pot păstra telefoanele cu ei, dar nu au voie să le folosească, după cum amintește site-ul Ministerului Educației.

Ministrul a adăugat că a luat această decizie ca urmare a prezentării unui raport al experților „privind impactul expunerii tinerilor la ecrane”, la cererea lui Emmanuel Macron, la 30 aprilie.

„Cu toate acestea, nu este vorba de a refuza utilizarea educațională a tehnologiei digitale”, subliniază Nicole Belloubet.

Prin urmare, ministrul a revenit la utilizarea inteligenței artificiale în școli și licee, solicitând crearea unei foi de parcurs specifice sistemului de învățământ francez. „Trebuie să permitem profesorilor să utilizeze inteligența artificială”, a spus ea.

Ultima oră