Fermierii sibieni luați la verificat de DSV. S-au dat amenzi de mii de lei pentru problemele găsite

Inspectorii DSVSA au făcut peste 170 de controale pentru a verifica respectarea regulilor veterinare și a măsurilor de biosecuritate în gospodăriile cu porci. În urma controalelor, s-au dat amenzi în valoare totală de 7.500 de lei și 7 avertismente. De asemenea, autoriățile au realizat și analize pentru a depista posibile cazuri de pestă porcină clasică și africană.

Fermierii sibieni luați la verificat de DSV. S-au dat amenzi de mii de lei pentru problemele găsite

În județul Sibiu, există un număr semnificativ de 2.708 exploatații nonprofesionale de suine, cu un total raportat de 11.758 porci.

„Inspectori DSVSA au desfășurat 177 controale oficiale pentru a verifica respectarea legislației sanitare veterinare privind identificarea, înregistrarea și circulația porcinelor, precum și măsurile de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale. Aceste controale au dus la stabilirea de măsuri de remediere și aplicarea unor sancțiuni: 5 amenzi în valoare totală de 7.500 de lei și 7 avertismente, principalele abateri fiind deținerea porcinelor neînregistrate și vânzarea acestora fără documente veterinare”, se menționează într-un raport realizat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.

Pesta porcină africană nu evoluează în județul Sibiu

De asemena, inspectorii DSVSA au prelevat numeroase probe pentru a depista posibile cazuri de pestă porcină clasică și africană. În urma focarelor de P.P.A. raportate în județ în acest an, 35 de porcine au fost sacrificate și despăgubite, suma totală acordată fiind de 45.800 de lei. În prezent, pesta porcină africană nu evoluează în județul Sibiu, iar pesta porcină clasică nu este activă la nivel național.

„În cadrul supravegherii sanitare, au fost prelevate numeroase probe din fermele din județ. Un total de 215 probe au fost analizate pentru pesta porcină clasică (P.P.C.), toate rezultând negative. De asemenea, 317 probe au fost analizate pentru pesta porcină africană (P.P.A.), toate având rezultate negative. Alte 382 probe au fost prelevate pentru monitorizarea fermelor și exploatațiilor de tip A, iar rezultatele au fost de asemenea negative. Aceste analize sunt efectuate în laboratorul sanitar-veterinar din Sibiu, folosind metoda Real-time PCR, iar pentru P.P.C., probele sunt analizate la laboratorul din Alba”, se mai menționează în raport.

Județul Sibiu include și 46 de fonduri de vânătoare, cu un număr estimat de 1.446 de porci mistreți. Începând cu anul 2019, pesta porcină africană (P.P.A.) a afectat 29 dintre aceste fonduri. Animalele găsite moarte sunt examinate atât pentru P.P.A., cât și pentru P.P.C., în timp ce animalele împușcate sunt verificate doar pentru P.P.A. În 2024, din 314 probe examinate, una a fost confirmată pozitiv pentru P.P.A., iar o suspiciune de P.P.C. a fost infirmată.

Ultima oră