soma cere mărirea tarifelor pentru colectarea și transportul deșeurilor din sibiu

Soma a solicitat Primăriei, prin ADI ECO Sibiu, să ajusteze tarifele pentru colectarea și transportul deșeurilor din municipiu. Consilierii locali vor lua o decizie în ședința ordinară de la finalul lunii august. 

Tarifele pentru colectarea și transportul deșeurilor din municipiul Sibiu ar putea să se mărească. Consilierii locali vor vota un proiect de hotărâre în acest sens. 

Operatorul de salubrizare Soma a cerut ca tarifele să crească „cu evoluția indicelui prețurilor de consum total pe economie comunicat de către Institutul Național de Statistică”, iar ADI ECO a solicitat supunerea spre aprobare Consiliului Local a unui de proiect de hotărâre în acest sens. „În fundamentarea solicitării de ajustare a tarifelor, operatorul SOMA SRL (…) s-a raportat la indicele prețurilor de consum total comunicat de către INS pentru perioada de referință iunie 2024 – mai 2024, în procent de 105,37%, în raport cu fundamentarea precedentă”, se arată în raportul de specialitate.

Astfel, tariful pentru colectare și transport deșeuri reziduale, voluminoase și periculoase va crește de la 382,07 lei/tonă la 400,84 lei/tonă. Tariful pentru colectare și transport deșeuri biodegradabile va crește de la 427,48 lei/to la 450,43 lei/to. Tariful pentru colectare și transport deșeuri reciclabile va crește de la 1.050,62 lei/to la 1.103,62 lei/to. În ceea ce privește colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară sau exterioară, deșeurilor abandonate pe domeniul public și deșeurilor provenite de la evenimente, tarifele au crescut de la 208,32 lei/to la 218,96 lei/to, respectiv de la 312,48 lei/mc la 328,44 lei/mc. Totodată, tariful pentru colectarea și transportul cadavrelor de animale de pe domeniul public și predarea acestora către unitățile de ecarisaj sau către instalațiile de neutralizare se mărește de la 71,76 lei/kg la 75,50 lei/kg. 

Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului a analizat tarifele propuse, rezultând că au fost respectate toate prevederile, spunând că solicitarea făcută de Soma poate fi aprobată așa cum a fost formulată și conform celor prezentate de ADI ECO. La rândul său, aparatul tehnic al ADI ECO Sibiu consideră „fundamentată” solicitarea operatorului de salubrizare. 

Ultima oră