primăriile nu vor mai putea finanța festivaluri, concerte, competiții locale, festivități și alte distracții pe bani publici

Deficitul bugetar crescut obligă guvernanții să reducă cheltuielile în sectorul bugetar. o nouă Ordonanță de Urgență, ce va intra în vigoare din ianuarie 2025, va interzice distracțiile pe bani publici, noi credite și acumularea de datorii la începutul anului.

Potrivit Adevărul, Ministerul Finanțelor a elaborat deja un proiect de Ordonanță de Urgență menită să impună măsuri de austeritate, în special în sectorul bugetar. Obiectivul declarat al acestei ordonanțe este reducerea deficitului bugetar până la sfârșitul anului 2024. Măsurile propuse vor fi discutate cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Fără cheltuieli publice pentru distracții, la Primăriile din România

Conform sursei citate, unele articole din proiectul de Ordonanță vizează reducerea cheltuielilor unităților administrativ teritoriale. Articolul XXI, punctul 1 interzice organizarea festivalurilor, concertelor și distracțiilor comunitare din fonduri publice, permițându-le doar din sponsorizări.

 „În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea, numai în situația în care fondurile respective provin din donații și sponsorizări.(….) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege precum și sărbătorile de sfârșit de an.”, se arată în draftul ordonanței citat de Adevărul.

Ultima oră