„minge de foc” spectaculoasă pe cerul româniei. un satelit starlink, cauza fenomenului (video)

Duminică seara, pe cerul României, a fost observat un fenomen spectaculos: o „minge de foc” care a traversat cerul de la nord-vest spre sud-est, vizibilă în orașe precum Timișoara, Bumbești-Jiu, Craiova și Brașov. Imaginile și înregistrările fenomenului au fost rapid distribuite pe rețelele sociale de către martori.

Fizicianul Claudiu Tănăselia a explicat că acest fenomen a fost cauzat de un deșeu orbital, un satelit Starlink nefuncțional care a reintrat necontrolat în atmosferă. Potrivit datelor furnizate de Space Track, obiectul identificat este Starlink-1196 (NORAD ID 45103), lansat pe 29 ianuarie 2020, scrie Digi24.

„Deșeu orbital observat în această seară deasupra Timișoarei, la ora locală 21:16 (aprox.), deplasare pe direcția NV spre SE. Au fost raportate observații similare și din alte orașe din România (Craiova, Brașov, Bumbești-Jiu), dar și din Bulgaria, Serbia și Kosovo,” a scris Tănăselia într-o postare pe Facebook.

Space.com raportează că, în iulie 2024, pe orbita terestră se aflau peste 6.281 de sateliți Starlink, din care 6.206 erau funcționali. Proiectul Starlink al SpaceX, condus de Elon Musk, este destinat să ofere internet global printr-o rețea de sateliți, dar contribuie la poluarea luminoasă, afectând observațiile astronomice de mare precizie.

Ultima oră