junii sibiului merg pentru a șaptea oară în turneu în sua

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, cea mai veche formație de dansuri populare din România, ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Sibiu, participă la cel mai mare Festival Românesc de pe Coasta de Vest a Americii, în Sacramento. Mii de participanți se întâlnesc pentru a cânta şi a juca româneşte, într-o atmosferă de bucurie şi respect.

junii sibiului merg pentru a șaptea oară în turneu în sua

Cu o istorie de 80 de ani, Junii Sibiului se remarcă a fi ansamblul care a reușit să impună cultura tradițională românească pe întregul mapamond și a reușit să răspundă nevoilor culturale ale unui public foarte divers, format deopotrivă din români și străini. Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, ansamblul va efectua al șaptelea turneu din istoria sa în Statele Unite ale Americii, în perioada 29 august – 11 septembrie 2024, un turneu aniversar Junii Sibiului 80 de ani.

Turneul debutează în Portand, Oregon, unde Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” va participa la Festivalul Românesc (31 august -1 septembrie 2024), manifestare organizată de Biserica Ortodoxă Română „Sfânta Maria”. Interdisciplinaritatea este cuvântul cheie al manifestării, căci publicul este chemat să se bucure de muzică, dansuri și gastronomie specific românească. În acest context, ansamblul va performa în spectacole folclorice, ale căror concept artistic, semnat de coregraful şi managerul Silvia Macrea, cuprinde obiceiuri şi dansuri populare din zonele reprezentative ale României.

junii sibiului merg pentru a șaptea oară în turneu în sua

Mai apoi artiștii sibieni vor duce mesajul folclorului românesc în Sacramento, la Festivalul Românesc, o manifestare de excepție a românilor din SUA, organizată în 6-8 septembrie 2024. Astfel, în California – una dintre cele trei mari zone de concentrare a comunității românești din SUA – cultura românească va fi sărbătorită, alături de Junii Sibiului, prin spectacole folclorice, ateliere de dans, reprezentații artistice, proiecție film aniversar Junii Sibiului 80 de ani, animații culturale, expoziție de costume populare și covoare țesute și momente interactive de tipul Hora românilor.

Organizat de Romanian Community Center din Sacramento și definit de interculturalitate, festivalul propune un dialog al culturii americane cu cea românească, astfel încât fiecare ediție reunește artiști americani binecunoscuți în California și artiști din România.

„Participarea Junilor Sibiului la Festivalurile Românești din SUA este una extraordinară și reprezintă o dublă celebrare: a celor 80 de ani de activitate neîntreruptă a ansamblului și a celor patru decenii de prietenie româno-americană, prin intermediul tradițiilor promovate de ansamblul nostru. Calde mulțumiri doamnei Abigaila Budac, președintele Romanian Community Center din Sacramento, pentru dragostea ce o manifestă constant pentru Junii Sibiului și tradițiile românești și pentru toate eforturile depuse pentru ca noi să ducem mesajul folclorului românesc și să celebrăm aniversarea celor 80 de ani, pe Coasta de Vest a Americii. Prin varietatea de evenimente pe care le vom susține în Statele Unite, vom promova zestrea românească, judeţul Sibiu ca destinaţie turistică și spaţiu al prezervării specificului cultural.”, declară Silvia Macrea.

Ultima oră