casele de pensii au cerut suspendarea livrării deciziilor de recalculare a pensiilor

Ministerul Muncii a solicitat clarificări urgente de la Poșta Română și Casa Teritorială de Pensii Alba cu privire la retragerea a 17 decizii de recalculare a pensiilor, transmise inițial beneficiarilor.

Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române, a anunțat că mai multe case județene de pensii au solicitat oprirea distribuirii deciziilor de recalculare a pensiilor către pensionari. În unele cazuri, poștașii au fost trimiși la domiciliul beneficiarilor pentru a recupera aceste decizii, sub pretextul revizuirii lor, potrivit Puterea.

„Situația este relativ simplă. Într-adevăr, a existat o situația în care doi salariați au luat de la câteva persoane… Știu că s-a vehiculat cifra 17 în spațiul public, în realitate noi am verificat 10 persoane care au înmânat deciziile”, a transmis oficialul.

Explicația salariaților a fost că au vrut să-i ajute pe acești pensionari să nu mai meargă ei la casa de pensii și să le ducă poștașul. Este o cutumă a încredere între salariații companiei și beneficiari”, a declarat Valentin Ştefan la Antena 3, citat de Puterea.

Acesta a subliniat că astfel de acțiuni sunt rezultatul unei relații de încredere între angajații Poștei și beneficiari, deși a recunoscut că procedura nu este prevăzută în mod explicit în Convenția încheiată cu Poșta Română.

Întrebat despre erorile în recalculări, Ștefan a spus că nu are informații exacte, dar a confirmat că în mai multe județe, casele de pensii au cerut oprirea distribuirii unor decizii. „Nu am centralizat toate datele, așa că nu pot preciza câte decizii sau județe sunt implicate. Respectăm aceste solicitări”, a declarat directorul general al Poștei Române.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a solicitat clarificări imediate cu privire la situația pensiilor, subliniind că procedura de retragere a deciziilor de recalculare nu este clar definită în Convenția cu Poșta Română și cerând explicații detaliate de la autoritățile implicate.

„În mai multe județe din țară, numai că nu am centralizat aceste cifre, nu știu să vă spun câte sunt nici ca număr de decizii, nici ca număr de județe. Nu ne dau explicații, pur și simplu ne spun: umătoarele decizii opriți-le de la distribuire! Ceea ce noi facem”, a mai spus oficialul.

Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor, începută pe 16 august 2024, ar trebui să se încheie până la data de 30 august 2024, conform programului anunțat de Poșta Română.

Ultima oră