prognoza meteo pe o lună: avem un început de toamnă cu temperaturi neobișnuit de mari

Meteorologii anticipează un început de toamnă cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în întreaga țară, pe parcursul următoarelor patru săptămâni. De asemenea, se preconizează precipitații puține.

În săptămâna 26 august – 2 septembrie 2024, valorile medii ale temperaturii aerului vor fi mai mari decât normele climatologice pentru această perioadă, în special în regiunile vestice. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi sub media obișnuită în cea mai mare parte a țării, cu excepția extremității sud-estice, unde sunt așteptate cantități ușor excedentare, potrivit Adevărul.

Pentru perioada 2 – 9 septembrie 2024, se preconizează că temperaturile vor fi mai ridicate decât valorile normale în toate regiunile. De asemenea, se anticipează că precipitațiile vor fi scăzute în cea mai mare parte a zonelor analizate.

Conform sursei citate, în perioada 9 – 16 septembrie 2024, prognoza meteorologică sugerează că temperaturile medii vor depăși valorile climatologice obișnuite în toate regiunile țării. Precipitațiile se vor situa, în general, în apropierea normelor climatologice, însă există posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sud-vestice.

Ultima săptămână a prognozei, 16 – 23 septembrie 2024, prevede temperaturi ușor mai ridicate decât cele obișnuite pentru acest interval la nivel național, iar precipitațiile vor fi în jurul normei climatologice în cea mai mare parte a țării.

Aceste estimări meteorologice sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), comparând abaterile temperaturii aerului și ale precipitațiilor cu mediile perioadei 2004 – 2023. ANM subliniază că fenomenele meteorologice extreme, de scurtă durată, nu pot fi anticipate cu precizie prin acest tip de prognoză

Ultima oră