Un om de știință englez s-a testat cu primul vaccin împotriva cancerului pulmonar
Sursă Foto: Adevărul

Medicii au început testarea primului vaccin pe bază de ARNm împotriva cancerului pulmonar, considerat revoluționar datorită potențialului său de a salva mii de vieți. Primul pacient din Marea Britanie, Janusz Racz, a început tratamentul, primind șase injecții consecutive într-o sesiune de 30 de minute.

În prezent, experții testează o nouă injecție care instruiește organismul să vâneze și să ucidă celulele canceroase – apoi le împiedică să revină. Cunoscut sub numele de BNT116 și fabricat de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar cu celule non-small (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii, scrie theguardian.com, citat de Adevărul.

Studiul clinic de fază 1 pe BNT116 a început în 34 de centre din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia. În Regatul Unit sunt șase centre, iar primul pacient britanic a primit doza inițială marți. Aproximativ 130 de pacienți, de la stadii incipiente până la avansate sau recurente, vor fi înscriși pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia, dintre care circa 20 din Regatul Unit.

Conform aceleiași surse, injecția utilizează ARN mesager (ARNm), similar vaccinurilor Covid-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar cu markeri tumorali din NSCLC pentru a stimula organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care exprimă acești markeri. Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane la cancer, lăsând în același timp celulele sănătoase neatinse, spre deosebire de chimioterapie.

Primul pacient din Marea Britanie, Janusz Racz, a început tratamentul, primind șase injecții consecutive într-o sesiune de 30 de minute. El va continua să primească vaccinul săptămânal timp de șase săptămâni, apoi la fiecare trei săptămâni timp de un an. Cercetătorii speră că acest tratament inovator va opri recidiva cancerului și va îmbunătăți semnificativ ratele de supraviețuire.

Omul de știință, specializat în AI, a declarat că profesia sa l-a inspirat să ia parte la studiu. „Și eu sunt om de știință și înțeleg că progresul științei – în special în medicină – constă în faptul că oamenii sunt de acord să fie implicați în astfel de investigații”, a spus el.

El a adăugat: „Ar fi foarte benefic pentru mine, deoarece este o nouă metodologie care nu este disponibilă pentru alți pacienți și care mă poate ajuta să scap de cancer. Și, de asemenea, pot face parte din echipa care poate furniza dovada de concept pentru această nouă metodologie, iar cu cât ar fi implementată mai repede în întreaga lume, cu atât mai mulți oameni vor fi salvați.”

Lee a declarat: „Sperăm că adăugarea acestui tratament suplimentar va opri revenirea cancerului, deoarece, de multe ori, la pacienții cu cancer pulmonar, chiar și după operație și radioterapie, acesta revine.”

El a adăugat: „Sunt în cercetarea cancerului pulmonar de 40 de ani. Când am început în anii 1990, nimeni nu credea că chimioterapia funcționează. Acum știm că aproximativ 20-30% [dintre pacienți] rămân în viață cu stadiul 4 cu imunoterapie și acum vrem să îmbunătățim ratele de supraviețuire. Deci, sperăm că acest vaccin ARNm, pe partea de sus a imunoterapiei, ar putea oferi un impuls suplimentar.Sperăm să trecem la faza 2, faza 3 și apoi să sperăm că va deveni standard de îngrijire la nivel mondial și va salva o mulțime de pacienți cu cancer pulmonar.”

The Guardian a raportat în luna mai că mii de pacienți din Anglia vor beneficia de teste inovatoare pentru vaccinuri împotriva cancerului, în cadrul unei scheme unice de „potrivire” desfășurată de NHS, menită să salveze vieți. Această inițiativă reprezintă o premieră mondială în domeniul medical.

În cadrul acestui program, pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor avea acces la studii clinice pentru vaccinurile despre care experții spun că reprezintă un nou început în tratamentul cancerului.

Lord Vallance, ministrul științei, a salutat lansarea studiului privind vaccinul împotriva cancerului pulmonar. „Această abordare are potențialul de a salva viețile a mii de persoane diagnosticate cu cancer pulmonar în fiecare an”, a spus el. „Ne sprijinim cercetătorii pentru ca aceștia să continue să fie parte integrantă a proiectelor care produc terapii revoluționare, precum aceasta”.

Ultima oră