PSD, prin prim-ministrul Marcel Ciolacu, se ține de cuvânt în ceea ce privește Legea pensiilor. La nivel național, 3.806.270 de pensii vor fi majorate, de la 1 septembrie.
Doar 84.176 de pensii vor rămâne nemodificate, în urma recalculării. Sunt 719.257 de pensii care ar trebui diminuate, în urma recalculării, însă pensionarii vor primi aceleași sume ca și până acum, adică nicio pensie nu va fi diminuată. Este o prevedere în Lege potrivit căreia nicio pensie nu va scădea. Pensionarii care au primit decizii de diminuare să stea liniștiți, că pensia lor nu va scădea! Din cei 719.257 de pensii care ar trebui diminuate, 558.970 sunt indemnizații sociale, iar 160.287 sunt pensii. Repet, acestea nu vor scădea!
Am văzut reprezentanți ai Partidului Național Liberal care au ieșit în spațiul public cu cinism spunând că ei au început reforma pensiilor și că principala lor grijă este bunăstarea pensionarilor. Le reamintesc că de fiecare dată când au crescut pensiile, mai mult sau mai puțin, a fost doar la inițiativa PSD. Mai mult decât atât, când s-a pus problema creșterii pensiilor în luna septembrie, toți reprezentanții dreptei s-au opus public spunând că impactul bugetar este prea mare și că legea este nesustenabilă. După ce premierul Marcel Ciolacu a spus că majorarea pensiilor nu se negociază și se va aplica, unii liberali ”au schimbat placa” și încearcă acum să pară preocupați de soarta pensionarilor din România.
Le mai aduc aminte celor care încearcă să spună că ei au început reforma pensiilor că au făcut parte dintr-un guvern Cîțu (românii își amintesc de așa-zisa ”echipă câștigătoare”), care a impus, prin PNRR, plafonarea pensiilor până în 2070, la 9,4% din PIB-ul României. Cu alte cuvinte, până în 2070, nu mai creștea nicio pensie în România.
Marcel Ciolacu a negociat cu Comisia Europeană și a eliminat această clauză abuzivă, făcând posibilă creșterea pensiilor. Să nu uităm că liberalii nu au impus această clauză de 9,4% din PIB singuri, ci în coaliție cu USR, iar ministrul userist responsabil de această măsură ticăloasă a fost Cristian Ghinea.
Am fost la Casa de Pensii din Sibiu, unde am stat de vorbă cu conducerea, care mi-a pus la dispoziție statistica în urma aplicării noii legi a pensiilor în județul nostru.
Din totalul de 99.145 de pensionari din județul Sibiu, 83.451 vor avea o pensie mai mare de la 1 septembrie 2024. Doar 15.694 de beneficiari vor primi aceeași pensie ca și acum. Creșterea medie a pensiilor, după recalculare, este de 524 de lei.
În funcție de vechimea în muncă (perioada contributivă), valoarea, respectiv procentul de majorare a pensiilor sunt următoarele:
- vechime până în 25 de ani = 92 de lei (7%);
- vechime între 25 și 30 de ani = 261 lei (12%);
- vechime de 30-35 de ani = 605 lei (22%);
- vechime de 35-40 de ani = 1.107 lei (35%);
- vechime de peste 40 de ani = 1.561 de lei (43%).
Partidul Social Democrat este singurul partid din România care a fost preocupat de soarta pensionarilor, iar premierul Marcel Ciolacu și-a asumat această măsură denumită de partidele de dreapta, în mod cinic, ”o gaură în bugetul României”. Este obligatoriu să ne respectăm părinții și bunicii, care au construit această țară!
Îi felicit pe miniștrii Marius Budăi și Simona Bucura Oprescu, pentru finalizarea acestei legi, și le mulțumesc funcționarilor publici ai caselor de pensii, care au depus un efort uriaș, muncind deseori peste program, pentru ca legea să poată fi implementată de la 1 septembrie!