echinocțiul de toamnă 2024. când începe sezonul și cum se schimbă durata zilei

Pe 22 septembrie 2024, la ora 15:43, România va marca echinocțiul de toamnă, un moment astronomic important care marchează începutul sezonului de toamnă. De la această dată, ziua va începe să scadă treptat, iar noaptea se va lungi, pregătind terenul pentru solstițiul de iarnă din 21 decembrie.

Echinocțiul de toamnă are loc atunci când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, ceea ce înseamnă că Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera nordică în cea sudică. În această zi, durata zilei și a nopții este aproape egală în întreaga lume, cu excepția regiunilor polare, unde încep fenomenele specifice precum noaptea polară în emisfera nordică și ziua polară în emisfera sudică, scrie Observatornews.

În România, în această perioadă, Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, iar durata zilelor va continua să scadă treptat până la solstițiul de iarnă. Fenomenul se repetă anual, oferind un moment de echilibru între lumină și întuneric, înainte de schimbările sezoniere ulterioare.

Echinocțiile nu sunt un fenomen exclusiv pentru Pământ, ci se manifestă și pe alte planete din sistemul solar atunci când orbita și înclinarea planetelor față de Soare permit o distribuție egală a luminii între emisfere.

Ultima oră