Zeci de persoane care au participat la trei evenimente organizate în perioada 16-18 august la Sala de evenimente Secret Garden din Cisnădie, s-au simțit rău și au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. DSP Sibiu a declanșat o anchetă epidemiologică la unitatea respectivă și a stabilit, după primele concluzii, că toxiinfecțiile ar fi apărut în urma contaminării unor alimente și a apei consumate. De asemenea, probele de laborator DSP au stabilit că patru persoane care lucrau în bucătăria unității, respectiv bucătarul șef și trei ajutoare, erau infectate cu stafilococ auriu. Reprezentanții centrului de evenimente au decis să înlocuiască tot personalul până la finalizarea anchetei declanșate. Cei de la Secret Garden au explicat pentru Ora de Sibiu că în urma unei anchetei interne, au identificat sursa infecției.
Mai multe persoane care au participat la evenimente organizate la restaurantul Secret Garden din Sibiu, weekendul trecut, au raportat ulterior simptome de toxiinfecție alimentară. Câțiva dintre aceștia au fost nevoiți să se prezinte la urgențe, în timp ce alții s-au tratat acasă. Unul dintre nuntașii care a optat pentru organizarea petrecerii de nuntă la Secret Garden a povestit că, imediat după eveniment, a început să aibă stări de greață, diaree și dureri musculare. Ulterior, a aflat că și alți aproape 100 de invitați s-au confruntat cu aceleași simptome.
„Am avut nuntă, toate bune și frumoase. Duminică seara eu am avut niște stări de vomă, niște grețuri, scaune diareice, dureri musculare. Luni s-au accentuat, m-au ținut cam o zi și tot luni am aflat că mai sunt undeva la minim 100 de persoane care au aceleași simptome. Noi am fost noi sunați, și ne-au întrebat dacă și noi ne simțim rău. După ce am văzut că s-au adunat vreo zece persoane, la un moment dat am început să am început să sunăm și noi cam pe majoritatea, să vedem dacă au și ei aceleași simptome, să vedem dacă e de acolo. Un minim de 100 de persoane, cam așa, au avut simptomele astea”, a transmis unul dintre mirii care au ținut nunta în weekend la Secret Garden.
Mirele spune că nu toți cei afectați au mers la medic, dar știe din surse sigure că participanții de la toate nunțile din weekend au avut aceleași probleme.
„Nu, nu au mers toți la medic pentru că mulți au încercat să trateze cu medicamente la medic. Nu știu dacă au fost vreo 20-30 de persoane. Eu nu am fost pentru că nu știam exact despre ce e vorba. Am zis că e doar așa periodic, am crezut că trece. Nașa a fost la Urgențe la Județean. Ideea e că și la nunta de vineri, și la nunta de duminică au fost tot așa persoane care au avut aceleași simptome. Tot de la locația respectivă”, a mai spus mirele.
Cosmina spune că s-a prezentat la UPU cu aceleași simptome, diagnosticul pe care l-a primit fiind cel de toxiinfecție alimentară.
„A fost toxiinfecție alimentară, așa au scris pe biletul de la UPU. Au fost stări normale, dureri de stomac, vărsături. Au fost mai multe persoane, nu știu exact cine, dar au fost mai multe”, a spus Cosmina, o altă nuntașă.
„Nu a plecat nimeni direct de la nuntă la spital”
Un alt participant la una dintre nunțile de la Secret Garden a declarat că situația a fost similară și în cazul său, precum și în cazul cunoscuților săi. Mai multe persoane au avut aceleași simptome, inclusiv un copil de un an și jumătate.
„Mâncarea nu a părut stricată. A părut totul în regulă. Nu a avut un gust anume de stricat, deci nu a fost alterată mâncarea. Nu a plecat nimeni direct de la nuntă la spital. Nici măcar a doua zi nu a avut multă lume simptome, de-abia luni spre dimineață, luni seara. Deci luni și luni spre marți. Am fost cu familia la Urgențe. Eu știu de cei din familie și din prietenii mai apropiați. Acuma… de la ambele perechi de nași, de la socri până la părinți, frați, mătuși, un copil de un an jumate care a vomitat de cinci ori. Cel puțin nouă ni s-a comunicat toxiinfecție alimentară. DJ-ul nostru la fel, a avut toxiinfecție alimentară. Altceva nu știu. Multă lume nu a fost la spital. A preferat să stea acasă, să ia pastile”, a explicat un alt participant la evenimentele din weekend.
La Urgențe au ajuns 10 de persoane cu toxiinfecție alimentară
Referitor la situația persoanelor care s-au prezentat la Urgențe în weekendul 16-17-18, se confirmă că a existat un număr semnificativ de pacienți, însă nu se știe clar dacă există o legătură între ei și situația de la Secret Garden. Un total de 21 de persoane, de vârste diferite, s-au prezentat la secția de Primiri Urgente, manifestând simptome specifice toxiinfecției alimentare.
„10 pacienți s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, având simptome de toxiinfecție alimentară. În data de 18 august s-au prezentat opt persoane, respectiv trei femei în vârstă de 21, 26 și 49 de ani și cinci bărbați de 21, 24, 25, 41 și 51 de ani. De asemenea, în data de 19 august au ajuns la UPU alte două persoane cu simptome asemănătoare, o femeie în vârstă de 21 de ani și un bărbat în vârstă de 26 de ani”, a transmis pentru Ora de Sibiu, Cristina Bălău, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Ce a dezvăluit ancheta DSP
Direcția de Sănătate Publică Sibiu a demarat o anchetă epidemiologică la centrul de evenimente.
„În perioada 16-18 august, în locația menționată au avut loc evenimente de tip nuntă, iar în urma acestora au fost raportate cazuri de îmbolnăvire care au suscitat suspiciuni de toxiinfecție alimentară (TIA)”, a transmis dr. Simona Berariu, purtător de cuvânt DSP Sibiu.
Numărul persoanelor expuse la risc și cel al celor bolnave a fluctuat de la un eveniment la altul, după cum urmează: pe 16 august au fost 119 participanți, dintre care 17 au prezentat simptome (13 adulți și 4 copii); pe 17 august, numărul participanților a crescut la 324, înregistrându-se 4 cazuri de îmbolnăvire (toate la adulți); iar pe 18 august, au fost 135 de participanți, cu 4 adulți bolnavi.
„Cazurile au fost de gravitate ușoară spre medie, având o simptomatologie ce a constat în: dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influențată, subfebrilitate și/sau febră, dureri musculare. De aceea și numărul de spitalizări a fost mic: trei copii (din cei patru afectați la primul eveniment), externați după două zile; o gravidă, tot de la primul eveniment, care a refuzat inițial internarea, dar s-a prezentat apoi, după circa 24 de ore, a primit îngrijirile necesare și a fost externată a doua zi”, a mai explicat DSP.
Inspectorii DSP au identificat calea probabilă de transmitere a toxiinfecției alimentare, indicând alimentele și apa ca surse principale. ”Calea de transmitere prezumptivă – alimente și apă”, a mai menționat dr. Berariu.
DSP a cerut efectuarea rapidă a dezinfecției în toată unitatea
DSP a declanșat ancheta epidemiologică și controlul prin Inspecția sanitară. S-a procedat la recoltarea de probe biologice de la cei trei copii internați (coproculturi și teste de antigene virale). La celelalte două evenimente nu s-au putut face recoltări, deoarece bolnavii nu au prezentat simptome la momentul prezentării la medic (vărsături sau scaune diareice).
„Au fost luate și probe alimentare, doar de la primul eveniment, deoarece, din păcate, anunțurile au fost tardive și s-a depășit termenul de 48 de ore de păstrare a alimentelor pentru analize. S-au recoltat, în schimb, probe de sanitație (suprafețe de lucru și ustensile – masa inox, farfurie, feliator, tocător, oale, etc.) pentru toate cele trei evenimente, probe de apă și probe biologice de la personalul de deservire, din blocul alimentar (tegumente, exudat faringian, secreții nazale, coproculturi)”, a mai transmis purtătorul de cuvânt DSP.
În urma controlului și verificărilor efectuate, s-a solicitat efectuarea în regim de urgență a curățeniei și dezinfecției în întreaga unitate, cu dezinfecție suplimentară la blocul alimentar.
De asemenea, s-a solicitat și efectuarea procedurilor de curățare și dezinfecție a instalației proprii de apă, iar până când probele de apă se vor încadra în parametrii de potabilitate, se va lua măsura asigurării cu apă potabilă din sursă autorizată, conform prevederilor Ordonanței 7/2023, HG 971/20213, Ord. MS 976/1998, art. 6.
Patru persoane diagnosticate cu infecție cauzată de stafilococ auriu
În urma rezultatelor preliminare de la DSP privind stafilococul auriu la 4 angajați din bucătărie, s-a decis suspendarea lor din procesul de preparare a hranei și dispensarizarea prin medicul de familie, reintegrarea acestora fiind posibilă doar după testarea negativă. Ancheta continuă, iar rezultatele finale nu sunt încă disponibile. Măsurile recomandate trebuie aplicate urgent înainte de următorul eveniment, iar primul recontrol al inspecției va avea loc pe 23 august 2024.
„Urmare rezultatelor preliminare furnizate de către laboratorul DSP, referitor la prezența stafilococului auriu în secrețiile nazale, exudat faringian și pe un tegument la cele 4 persoane din bucătăria unității (bucătar șef și trei ajutoare de bucătar), s-a dispus, cu termen imediat, scoaterea acestora din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medical de familie și reintegrarea ulterioară doar după negativarea probelor. Precizăm că Ancheta pentru toate aceaste evenimente este încă în plină desfășurare și rezultatele analizelor nu sunt finalizate în totalitate. De aceea și având în vedere faptul că această unitate nu este una cu regim de funcționare permanent, organizând ocazional nunți și alte petreceri, toate măsurile recomandate trebuie urgent și obligatoriu aplicate până la momentul desfășurării următorului eveniment. Din acest motiv, primul recontrol al serviciului de inspecție va avea loc în data de 23. 08.2024”, a mai explicat DSP Sibiu.
DSP va reveni cu precizări în momentul în care vor avea rezultatele finale.
Secret Garden: „În urma anchetei noastre interne am identificat ca sursă a infecției, un colaborator”
Cei de la Secret Garden au explicat pentru Ora de Sibiu că în urma unei anchetei interne, au identificat sursa a infecției un colaborator care a suplinit bucătarul adjunct.
„Cu mare părere de rău și surprindere ne aflăm într-o situație în care nu am considerat că ne-am putea afla vreodată, deoarece la The Secret Garden calitatea serviciilor noastre, cât și siguranța și sănătatea oaspeților noștri, reprezintă o prioritate absolută. Suntem deosebit de afectați și știm că scuzele noastre nu sunt suficiente pentru a ameliora neplăcerile cauzate celor afectați. Întotdeauna am colaborat cu furnizori de materie primă autorizați, care respectă cele mai înalte norme de calitate și igienă, precum Metro sau Miramax. De asemenea, am fost și suntem constant preocupați de prospețimea și calitatea preparatelor noastre, precum și de disciplina cu care se aplică procedurile de igienă personală, igiena spațiilor de preparare a mâncării și a spațiilor anexe. Lucrăm cu personal experimentat și corect instruit, cărora le punem la dispoziție echipamente și substanțe performante de la producători cu renume mondial, precum Ecolab. Din aceste motive, surprinderea ne-a fost maximă când ne-am văzut confruntați cu reclamații privitoare la preparatele noastre, excluzând din primul moment varianta ca ingredientele folosite, cât și modul de preparare a mâncării, să fi fost deficitar. Respectăm toate normele care sunt impuse de lege, cât și alte norme interne suplimentare, care au menirea de a asigura prestarea serviciilor la cele mai înalte standarde. Si am reușit să facem asta la zeci de mii de meniuri servite până în acest moment, mulțumind prin calitatea serviciilor noastre, sute de miri, părinți sau companii, care au apelat la noi pentru organizarea evenimentelor”, au transmis reprezentanții Secret Garden la solicitarea Ora de Sibiu.
„În urma anchetei specialiștilor DSP, am putut să identificăm cauza problemelor ca fiind stafilococul auriu, care s-a strecurat în unele preparate prin intermediul unei părți a personalului nostru. Această concluzie ne-a intrigat, deoarece monitorizăm atent starea de sănătate a personalului în permanență, tocmai pentru a evita astfel de situații, mai ales în contextul actual, caracterizat de infecții gastroenterologice și a noii forme de COVID, care cauzează astfel de simptome. În urma anchetei noastre interne, am putut să identificăm ca sursă a infecției un colaborator care a suplinit bucătarul adjunct, care a fost operat de apendicită chiar în săptămâna respectivă. În ciuda faptului că bucătarul șef a chestionat colaboratorul cu privire la starea de sănătate, acesta a omis să spună că a suferit de simptome gastrointestinale cu scurt timp în urmă și s-a automedicat, spunând doar că la data respectivă este sănătos, el constituind astfel poarta de intrare a stafilococului auriu în locația noastră. Ca urmare a acestui episod absolut nefericit, pentru care ne asumăm toată responsabilitatea, am instaurat noi proceduri menite să evite pe viitor asemenea situații și suntem cu atât mai încrezători că vom putea asigura în continuare calitatea serviciilor cu care ne-am obișnuit clienții și invitații”, au mai spus cei de la Secret Garden.
„Privitor la starea de fapt, am sterilizat toate suprafețele de contact în zona de preparare a mâncării în trei rânduri, prin agenți biocizi, mai întâi prin aplicare directă, apoi prin atomizator, cât și prin noua tehnologie de nebulizare, care a fost folosită în întreaga locație pentru a distruge orice forme de eventuale bacterii rămase, și suntem pe deplin încredințați că orice urmă a contaminării a fost eliminată. În acest scop, am colaborat cu firme de specialitate în astfel de proceduri, care au efectuat și testele de rigoare pentru a confirma că spațiile tratate sunt complet sterile. În urma acestui eveniment total nefericit, rămânem cu gustul amar că un astfel de episod a fost posibil în locația noastră, dar suntem absolut convinși că noile măsuri implementate vor elimina riscul repetării unui astfel de incident în locația noastră și dorim să asigurăm pe această cale mirii și invitații lor că serviciile noastre vor depăși calitatea care i-a convins să ne aleagă în primul rând in primul rând!”, au mai transmis reprezentanții Secret Garden pentru Ora de Sibiu.