România printre țările din Europa cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor absolvenți

Ponderea proaspeților absolvenți de liceu sau facultate din Uniunea Europeană (UE) care erau angajați a ajuns în 2023 la 83,5%, în creștere față de 82,4% în 2022, conform datelor publicate miercuri de Eurostat. Cu toate acestea, România se numără printre țările cu cele mai scăzute rate de ocupare în rândul tinerilor absolvenți, doar 74,8% dintre aceștia reușind să se angajeze în 2023.

România printre țările din Europa cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor absolvenți

Proaspeții absolvenți, definiți ca persoane cu vârsta între 20 și 34 de ani, care și-au finalizat studiile secundare sau terțiare în ultimii trei ani, au o rată de ocupare mai mare de 80% în 22 de state membre UE. Cele mai bune rezultate la acest capitol sunt înregistrate în Malta (95,8%), Țările de Jos (93,2%) și Germania (91,5%). În schimb, Italia (67,5%), Grecia (72,3%) și România (74,8%) se află la polul opus, scrie Economica.

Absolvenții de facultate au o rată de ocupare mai mare decât cei care au finalizat doar liceul. În 2023, rata de ocupare a proaspeților absolvenți de facultate depășea 90% în țări precum Irlanda, Austria, Belgia, Suedia și Germania. În Grecia și Italia, însă, acest indicator rămâne sub 80%.

Rata de ocupare în rândul proaspeților absolvenți din UE este, în general, mai mare pentru bărbați (85%) decât pentru femei (82%). În România și alte 17 state membre, bărbații au o rată de ocupare mai ridicată, cea mai mare diferență fiind observată în Cehia, unde rata de ocupare a bărbaților este cu 19,4 puncte procentuale mai mare decât cea a femeilor. În nouă state membre, femeile au o rată de ocupare mai mare, Bulgaria înregistrând cea mai semnificativă diferență, de 6 puncte procentuale.

La nivelul UE, rata de ocupare a proaspeților absolvenți a crescut constant în ultimul deceniu, cu excepția anului 2020, când pandemia a dus la o scădere de 2,3 puncte procentuale față de 2019, ajungând la 78,7%.

Ultima oră