o parte dintre pensionari nu vor mai primi bani pe cardurile sociale pentru alimente

Pensionarii care au primit majorări de pensii în urma recalculării și care acum au venituri de peste 2000 de lei nu vor mai beneficia de cardurile sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei, conform noilor reglementări. În plus, acești pensionari vor fi supuși unui impozit de 10% pentru sumele care depășesc pragul de 2000 de lei.

În prezent, aproximativ 2 milioane de pensionari care au pensii sub 2000 de lei continuă să primească acest ajutor social. Totuși, începând de anul viitor, valoarea voucherelor pentru alimente va fi redusă semnificativ. Dacă în 2023 acestea sunt de 250 de lei și sunt acordate o dată la două luni, din 2024 pensionarii vor primi doar 125 de lei, o dată la șase luni, ceea ce înseamnă un total anual de 250 de lei, față de 1500 de lei în prezent, anunță presa națională.

Pensionarii așteaptă în continuare cu nerăbdare deciziile de recalculare a pensiilor, care trebuie distribuite de Poșta Română până la sfârșitul acestei luni. Începând din septembrie, vor începe plățile pensiilor recalculate, care au fost majorate în peste 80% din cazuri. Astfel, pensia medie va crește de la 2250 de lei la 2761 de lei.

În același timp, a început încărcarea cardurilor sociale cu o nouă tranșă de 250 de lei, ajungând astfel la 2,6 milioane de români. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că peste 650 milioane de lei vor fi distribuiți pentru a sprijini persoanele cu venituri mici.

Beneficiarii acestor carduri sociale includ persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, familiile cu cel puțin doi copii sau familiile monoparentale cu venituri mici, pensionarii cu venituri de până la 2000 de lei și persoanele fără adăpost. Cardurile pot fi utilizate pentru achiziționarea de alimente sau pentru mese calde.

Ultima oră