magazinele care nu returnează sticlele au fost amendate cu aproape un milion de lei (video)

Aproape 80% dintre operatorii economici verificați în cadrul controalelor pe tema Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) au încălcat legislația, conform vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Sebastian Ioan Hotca.

În urma verificărilor efectuate de ANPC și Garda Națională de Mediu, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 732.000 de lei, scrie Agerpres.

Din cei 286 de operatori economici controlați, 225 au fost sancționați pentru abateri legate de modul de indicare a prețurilor, lipsa informațiilor privind returnarea ambalajelor, automatele defecte și refuzul de a prelua ambalajele returnate. Au fost emise 170 de avertismente și 93 de amenzi contravenționale.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a confirmat că, până în prezent, au fost colectate peste 1,3 miliarde de ambalaje prin SGR. Cu toate acestea, sistemul întâmpină disfuncționalități, în special în mediul rural, unde comercianții refuză să preia ambalajele deși au perceput garanția de 50 de bani.

Ultima oră