Aproape 80 de sibieni au pensii de 1 leu după recalculare, dar vor încasa pensia minimă
foto: arhivă

Cea mai mică pensie din județul Sibiu este de 1 leu, în timp ce pensia medie se apropie de 2.300 de lei. 

Aproape 80 de sibieni au pensii de 1 leu după recalculare, dar vor încasa pensia minimă

Aproape 80 de pensionari beneficiază de o pensie lunară de 1 leu, potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Sibiu. 

Pensii de 1 leu în județul Sibiu

Reprezentanții Casei de Pensii spun că „cuantumul de un leu reprezintă suma plătită cu titlu de pensie în sistemul public de pensii din România, corespunzător perioadelor de contribuție în acest sistem”.

„Sunt 78 de beneficiari a căror cuantum al pensiei este de 1 leu. Aceștia sunt domiciliați în: Aciliu, Apoldu de Sus, Apoș, Avrig, Bazna, Brateiu, Broșteni, Bruiu, Cisnădie, Copșa Mică, Dumbrăveni, Hoghilag, Ighișu Nou, Jina, Mediaș, Nucet, Păuca, Rășinari, Rîul Sadului, Rusciori, Sibiu, Șaroș pe Tărnave, Șelimbăr, Șura Mică”, spune Maria Veronica Spătăcean, responsabil relații mass-media. 

Cea mai mică pensie, în plata după recalculare, va fi tot de 1 leu. 

Peste 20.000 de sibieni primesc pensie socială minimă

Pensii la fel de mici au alți 701 de beneficiari. În cazul lor, cuantumul corespunzător perioadelor de contributivitate este mai mic de 10 lei. 

Cu toate acestea, în cazul pensionarilor care au domiciliul în România, cuantumul care se plătește automat este cel al indemnizației sociale minime de 1.281 de lei. În județul Sibiu sunt 20.486 de pensionari care primesc această pensie socială minimă garantată. 

În afara sistemului public de pensii, în România există și alte sisteme de asigurări, neintegrate sistemului public, cum ar fi: sistemul de pensii al avocaților, sistemul de pensii militare, sistemul de pensii al unor culte. Prin urmare, există posibilitatea ca o persoană să beneficieze de pensii din mai multe sisteme, corespunzător perioadelor prestate în acestea. „De asemenea, așa cum se cunoaște, atât în sistemul public de pensii, cât și în sistemul asistenței sociale sau, spre exemplu, al protecției unor categorii de persoane, se achită, de către instituția noastră (de exemplu indemnizații persoanelor persecutate din motive etnice sau politice) sau de către alte instituții ale statului, și sume cu titlu de indemnizații”, explică Maria Veronica Spătăcean, responsabil relații mass-media. 

În județul Sibiu locuiesc 99.254 de pensionari, iar 20% dintre aceștia primesc pensie socială. Pensia medie, în luna august, la nivelul județului, este 2.296 lei. 

Ultima oră