amenzi de aproape 6 milioane de lei date celor mai mari edituri și librării din românia pentru modificarea prețurilor la cărți

Consiliul Concurenţei a sancţionat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și  Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei  (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială. 

Amenzile au fost aplicate astfel:  

  • Curtea Veche Publishing S.R.L. 422.220,85 lei 
  • Nemira Publishing House S.R.L. 324.636,37 lei 
  • Humanitas S.A. 365.718,84 lei 
  • Publica Com S.R.L. 174.677,34 lei 
  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești) 3.982.290,66 lei 
  • Librăriile Humanitas S.A. 582.362,94 lei 
  • Asociația Editorilor Din România 115.696,04 lei 

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună  cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat  comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. 

Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în  baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. 

Editurile și Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activitățile  desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta  regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor. 

Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile  trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin  mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele  Consiliului Concurenței.  

Investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti  Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster. 

Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate  care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.



Ultima oră